În grupe? Deja o… glumă!

iulie 23, 2014 in Internaţional

Fotbalul românesc traversează o perioadă dificilă. Fără performanțe europene înseamnă că nu contează!

Fotbalul românesc traversează o perioadă dificilă. Fără performanțe europene înseamnă că nu contează!

Reprezentantele României prezente în competițiile europene își fac calcule pentru a ajunge în grupe. Steaua, Petrolul, Astra și CFR visează la o toamnă în care să numere… banii. Dar nu cred că va fi așa. Valabil și pentru Steaua, de ani buni echipa care duce greul în Europa. „Roș-albaștrii” au pierdut jucători importanți, nume importante. Și nu au acoperit cu nimic acest exod. Astra se află cam în aceeași situație. Petrolul are un adversar dificil în turul III, pe cehii de la Victoria Plzen, iar CFR pare că nu-și găsește cadența de altădată. Dacă analizăm jocurile etalate până acum de aceste echipe ne luăm cu mâna de păr. Jale mare și nimic optimist. E posibil să trăim un scenariu de groază adică fără nicio echipă calificată în grupele Ligii Campionilor sau Ligii Europa!

Suporterii își doresc performanțe dar fotbalul românesc le oferă din ce în ce mai puține. Criza financiară care cutremură majoritatea cluburilor, managementul de conjunctură, ignorarea totală a centrelor de copii și juniori și lipsa investițiilor de anvergură în infrastructură (în special stadioane moderne și centre de antrenament) trag fotbalul în prăpastie.
Ca să poată supraviețui, grupările importante vând tot ce pot. Inclusiv Steaua unde antrenorul Laurențiu Reghecampf a construit o echipă de perspectivă. Dar când se pregătea să dea marea lovitură în UEFA Champions League au apărut problemele. Reghecampf și staff-ul său au plecat în Arabia Saudită, la Al Hilal. Tot acolo s-a dus și Pintilii. Tătărușanu a ales Fiorentina chiar și cu riscul de a fi rezervă. În aceste condiții, calificarea în grupele Ligii Campionilor este mai mult iluzie decât o dorință realistă!
Astra, Petrolul și CFR nu ne-au convins ca joc. Cel puțin până acum. Greu de ajuns în grupele Ligii Europa. Mai ales Petrolul care în faza următoare dă nas în nas cu Viktoria Plzen, o trupă tare din Cehia care a făcut deja cunoștință cu grupele… UEFA Champions League. Nici Astra nu arată bine, ca joc, iar CFR este o umbră a echipei care în grupele UCL bătea la Roma sau Manchester.
Dacă nu se schimbă ceva, urgent, dacă nu se fac transferuri de calitate s-ar putea ca fotbalul românesc să vadă la televizor meciurile din grupele competițiilor europene.