Lăsaţi-l pe Piţi să continue!

octombrie 18, 2012 in Națională

Piţurcă a căzut pe gânduri. Din cauza scorului, jocului sau a declaraţiilor de după meciul cu Olanda?

După victoria cu Turcia am spus că „tricolorii” şi selecţionerul Victor Piţurcă rescriu istoria echipei naţionale. Nu renunţ la idee. După înfrângerea cu Olanda, unii dintre greii fotbalului românesc au început să-l pună la zid şi îi cer să bată Ungaria, la Budapesta, ca să-şi păstreze postul. Nu cred că este corect. În primul rând, Piţi nu are ca obiectiv calificarea la Mondial. În al doilea rând, înaintea preliminariilor puţini credeau că după patru jocuri vom fi în cărţi pentru Rio. Nu în ultimul rând, Piţurcă a fost chemat să reconstruiască echipa naţională. De la zero. O zic întruna: băieţii au avut destule momente bune cu Olanda, iar scorul este prea sever. Totuşi, nimic nu e pierdut. Totul se joacă, iar Piţi trebuie să renunţe la anumite „fixuri”. Altfel îi va fi greu să reziste atacurilor care vin chiar din lumea sa, lumea fotbalului!

„Dacă pierde cu Ungaria, poate să aibă contract și cu NASA, nu îl mai iartă nimeni”, a declarat Dumitru Dragomir, şeful Ligii Profesioniste, la sport.ro. Nu e băşcălie. O spune al doilea om ca putere din fotbalul românesc. Totul pleacă de la dimensiunile scorului nu de la faptul că ne-a bătut Olanda. Asta se ştia. Oricum sunt mai buni. Un 1-4 acasă este însă un scor catastrofal, umilitor. Până şi Andorra a încasat mai puţine goluri de la „batavi”. Doar trei „boabe”. Şi alea acasă la „portocalii”!
„Tricolorii” şi selecţionerul Victor Piţurcă au avut parte de o seară proastă. A fost doar… marţi. Un arbitraj mizerabil, ghinion la bara lui Torje, un penalty neacordat lui Adi Popa, iar ca adversar o echipă redutabilă la toate capitolele. Nu-i scuz pe „tricolori” dar sunt circumstanţe de care trebuie să ţinem cont atunci când facem o discuţie. Fie şi sumară. Există însă şi greşeli. Destule. Păstrarea formulei de joc şi a stilului de la Istanbul deşi era vorba despre un meci pe teren propriu unde construcţia trebuia pusă pe primul plan. Un joc ofensiv, pe poartă.
Consider o greşeală ca întâlnirea cu Ungaria, din primăvară, să fie decisivă pentru selecţionerul Piţurcă. Omul are ca obiectiv calificarea la EURO 2016. Mondialul de la Rio este o bornă care se poate bifa sau nu pe acest traseu dificil. Reconstrucţia echipei naţionale cere timp dar în special răbdare. Multă răbdare. Deja se conturează un nou lider de grup: Marica. Chiricheş şi Grozav sunt câştiguri certe pe termen lung. Bourceanu şi Pintilii la fel. Plus cei experimentaţi se mai leagă ceva. N-a fost cu Olanda dar a fost cu Turcia. Va fi şi cu Ungaria dacă nu sărim cu gura pe ei şi îi desfiinţăm. Răbdare, acesta este secretul formării unei echipe competitive.
Ce îi reproşez selecţionerului sunt celebrele „fixisme”. Cociş este deja o chestiune de notorietate. Poate sunt răutăcios. La supărare omul… scrie multe. Băiatul a ratat copilăreşte ocazia aia mare, cu Turcia, dar ştie să joace faza defensivă. Piţi ar trebui să fie mai atent la momentul când îl aruncă în luptă. Ca să nu-i mai sară lumea-n cap. Mai sunt şi neconvocările. Portarul Dani Coman are experienţă şi joacă meci de meci la Vaslui. Degeaba. Nu mai spun de Sânmărtean. Ce bun era în repriza secundă! Mai răvăşea un pic liniile olandeze, mai inventa o pasă, mai ceva… Rusescu, golgheterul la zi în Liga 1, putea să marcheze că doar a făcut-o de multe ori pe „Arena Naţională”.
Au fost perioade bune de joc cu Olanda. Acelea trebuie multiplicate până ce acoperă un meci întreg. Piţurcă este mai repede selecţioner decât antrenor de club. Ştie ce face. Îl ajută statistica rezultatelor din calificări. Cu răbdare va pune pe picioare o formaţie competitivă. Ultimatul care i s-a dat pentru confruntarea cu Ungaria nu este corect. Ungurii nu mai sunt ce-au fost, cresc de la meci la meci şi au jucători în toate campionatele tari din Europa. Aşa că, la Budapesta sau oriunde vom juca la ei acasă, orice este posibil. Chiar şi o înfrângere. Ce este de neacceptat va fi un eventual eşec în meciul de la Bucureşti!
Lăsaţi-l pe Piţi să-şi continue munca. Are un plan, bun sau rău, dar îl are. A schimba din nou selecţionerul mi se pare o mare tâmpenie. Sper să nu le treacă prin cap. Au pierdut alţii şi mai rău dar au fost lăsaţi în pace. După care au venit şi rezultatele!