Fotbal cu dezamăgire, iluzie și speranță

octombrie 19, 2012 in Special

Mutu a întors deja spatele fotbalului. Marica, încă nu, dar dacă nu-și schimbă atitudinea riscă să piardă tot ce a făcut bun până acum!

În câteva zile am reuşit să înțeleg mai bine ce înseamnă, în fotbal, dezamăgirea, iluzia şi speranța. În viaţă te loveşti de ele la tot pasul însă doar percepţia lor contează. După „dubla” cu Turcia şi Olanda am văzut în Ciprian Marica un altfel lider pentru echipa naţională. Fals. O iluzie care a durat câteva ceasuri, poate o zi. După confruntarea cu „portocala mecanică” a venit scandalul din club. Cu Mutu pe post de „dirijor”, iar Marica „servant”. Fete, multe fete. Presa a scris şi despre alcool. O fi fost, n-o fi fost dar scandalul a ţinut prima pagină a ziarelor, iar pe radio-tv a intrat la „breaking news”. Optimismul mi-a revenit odată cu victoria Viitorului Constanța la Cluj, în fief – ul CFR – ului. Copiii lui Hagi au demonstrat că au tupeu și încredere în ceea ce știu. Și au câștigat!

Un măr stricat îmbolnăveşte, întotdeauna, merele bune din ladă. Nu invers. Aşa şi cu Adi Mutu. Şi-a bătut joc de carieră. Putea rămâne la Chelsea pe cai mari, putea la fel de bine să fie „number one” la Fiorentina, putea multe însă pentru el a contat mereu viața spumoasă, agitată, picantă, codimentată cu fotomodele de lux, mâncare bună și băuturi fine. Și ar mai fi de adăugat destule…
Pe 8 ianuarie, Mutu împlinește 34 de ani. Putea să mai facă multe în fotbal. Mă îndoiesc că va reuși să realizeze ceva bun în perioada următoare. Mi se pare revoltător că atrage și pe alții în lumea prostioarelor pe care le pune la cale pe unde se duce. Ciprian Marica este major, știe ce face, nu trebuie să-l ia Mutu de mână ca să-l ducă în cluburile de noapte sau în restaurantele de lux însă nu e genul de „organizator de chermeză”. La 27 de ani, Marica trebuie să urce sus. Ar trebui să se gândească numai și numai la fotbal. Dacă va continua cu asemenea scandaluri mondene riscă să piardă și ce mai are bun. La Schalke 04, la echipa națională, în viață.
Pentru fotbalul românesc prezentul sună destul de rău. Viitorul pare însă ceva mai bun. Despre proiectul lui Gică Hagi, cu academia, am mai scris. Dacă „Regele” nu scoate fotbaliști acolo atunci putem pune cruce la tot. Uite că „mânjii” lui Hagi se transformă în cai de rasă. Încet și sigur. Au bătut campioana, CFR Cluj, la ea acasă. Un succes uriaș pentru un grup de tineri cu un potențial imens. Au reușit prin atitudine și încredere în valoarea lor. Așa că încă mai sunt speranțe!