Cupa Mondiala fara… campioana!

iunie 24, 2010 in CM 2010 - Africa de Sud

Pana acum au mai fost surprize la turneul final din Africa de Sud dar eliminarea Italiei, campioana mondiala la zi, pune capac la tot ce s-a intamplat pana acum. Nationala Slovaciei a reusit, joi, un adevarat miracol castigand cu 3-2, rezultat care trimite acasa detinatoarea trofeului. O eliminare meritata de „Squadra Azzurra”, umbra echipei care in urma cu patru ani uluia mapamondul. Prezenta lui Marcello Lippi pe banca tehnica nu a fost suficienta pentru a salva sau amana finalul de poveste al unei generatii de exceptie.

Marturisesc ca am mizat pe calificarea Italiei in „optimi”. Experienta altor turnee finale, cand Italia pornea greu si termina pe val, putea fi un exemplu de statistica de care sa tii cont. O teorie gresita mai ales atunci cand vine vorba despre fotbal, un sport in care este posibil orice, absolut orice.
Si uite ca s-a intamplat asa ceva. Slovacia, o selectionata care n-a rupt gura targului la acest turneu final, a speculat la maximum lipsa de forma a „Squadrei Azzurra” compensand decalajul de valoarea prin tenacitate, hotarare si spirit de lupta dus pana la sacrificiu. Cam ceea ce se cere astazi in fotbalul modern.
Poate ca Italia a fost urmarita ghinion. La 2-1 pentru Slovacia, „albastrii” au avut gol anulat pe motiv de offside, iar la un alt sut de senzatie mingea a fost respinsa de pe linia portii de Skrtel. Putea sa fie foarte bine 2-2 si acum scriam despre o calificare a Italiei la fel de miraculoasa precum victoria Slovaciei din final, cu 3-2. Parca nu era suficienta infrangerea ca jocul rezultatelor a trimis Italia tocmai pe ultimul loc in grupa F. Ce umilinta!

P.S. Surpriza placuta s-a numit Paraguay. Sud-americanii nu au riscat cu Noua Zeelanda si s-au ales cu o remiza alba care i-a lasat pe prima pozitie a clasamentului in grupa F. In plus le-a oferit si un nume mai putin consacrat in „optimi”: Japonia. Paraguay are forta, o defensiva robusta, un joc organizat si disciplinat care ii permite sa spere la mai mult. Dar Japonia a surpins placut multa lume semn ca vom avea parte de un meci interesant pentru accesul in sferturile de finala.