Un nou „fix” marca Piţi: Sânmărtean!

septembrie 5, 2012 in Națională

Tricoul cu tricolor, doar o amintire pentru Lucian Sânmărtean. De ce? Întrebaţi-l pe Piţi!

E clar: selecţionerul Victor Piţurcă nu-l vrea pe Lucian Sânmărtean la echipa naţională. Şi cu asta basta! La prima vedere n-ar fi o problemă pentru că Piţi face selecţia. Mai grav este că nu a ieşit s-o spună direct, deschis, şi a apelat la altcineva. Tot o voce importantă. Chiar şeful Federaţiei. Mircea Sandu ne-a transmis că Piţurcă nu este obligat să apeleze la Sânmărtean. Corect. Piţi decide şi răspunde pentru rezultate. „Naşu’ ” a făcut însă gafa de a prezenta „alternativele” de viitor: Mutu şi Chipciu. Exact jucătorii cu probleme, exact fotbaliştii care confundă vestiarul cu… clubul de noapte. Dacă ăsta este motivul neconvocării vasluianului atunci e musai ca în cazul ratării calificării la Mondialul din 2014 atât Piţurcă cât şi Sandu să-şi dea demisia!

Lucian Sânmărtean, un fotbalist rafinat. Dribling năucitor, are şi viteză, îşi asumă fără ezitări rolul de „dirijor de orchestră”, experienţă cât cuprinde şi o viaţă extrasportivă decentă, fără scandaluri. Sunt calităţi de necontestat pentru un jucător de fotbal care vrea să facă performanţă la cel mai înalt nivel. Dar nu şi suficiente pentru selecţionerul Victor Piţurcă astfel încât acesta să lase la o parte ideile fixe ca să-i trimită băiatului faxul pentru convocare.
Dacă nu acum, cu Estonia şi Andorra, atunci când? Probabil, niciodată! Cel puţin asta înţeleg eu din declaraţia preşedintelui Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu. Conform site-ului www.onlinesport.ro , „Naşu’ ” a spus: „Ce tot insistați cu Sânmărtean, a calificat naționala, a calificat Vasluiul undeva? E un jucător bun, bravo lui, dar nu e Pițurcă obligat să îl cheme la națională”. Şi tot Sandu a explicat motivul: „O să revină și Mutu, o să fie Chipciu, nu mai e Sânmărtean, punct!”. Oare?
N-ar fi fost o problemă dacă Mircea Sandu se rezuma la prima parte a declaraţiei. A invoca prezenţa la lot, chiar şi în viitor, a lui Mutu şi Chipciu mi se pare o glumă proastă. Cel puţin pentru moment. În ultima vreme, ambii jucători au afişat carenţe grave de comportament care le-au afectat randamentul sportiv. Viaţa tumultoasă, agitată, şi orele pierdute prin cluburile de noapte i-au tras pe bară la echipele de club. Mutu abia s-a transferat la Ajaccio şi e bine să aşteptăm primele reacţii de acolo. Chipciu încă nu confirmă la Steaua acolo unde i-a scos din sărite pe toţi, mai ales pe patronul Gigi Becali.
Ştiam despre selecţioner că este un „fixist” dar nici chiar aşa. Sânmărtean are valoare şi merita să joace măcar acum, cu amărâţii ăştia din Estonia şi Andorra. Tot Piţi a spus de „n” ori că la naţională nu joacă fotbaliştii care au probleme la club. Or Mutu şi Chipciu sunt un fel pe campioni ai problemelor. Piţi chiar spunea despre stelist că „are probleme de comportament”. Adică Sânmărtean nu e bun, acum, deşi e băiat cuminte şi are valoare. Dar Mutu şi Chipciu sunt ok pentru viitor ? 🙂
Să vedem ce-o ieşi din „dubla” asta pentru Mondiale. După Cociş şi Florescu, din campaniile precedente, Piţi vine cu o altă idee fixă la lot: fără Sânmărtean. Probabil sunt alte considerente la mijloc pentru că din punct de vedere fotbalistic, sportiv, mi se pare o mare nedreptate!