Devoratoarea de gazoane

septembrie 4, 2012 in Special

„Arena Naţională” încă aşteaptă un „covor” adevărat. Nu contează banii ci felul în care va fi îngrijit!

Cam aşa putem spune „Arenei Naţionale”. Primul gazon a cedat la meciul cu Franţa, din 6 septembrie 2011. Crampoanele fotbaliştilor au rupt fâşii mari de iarbă şi au transformat terenul, cum scria presa internaţională, „într-un câmp cu cartofi”. Şi s-a pus alt gazon. A venit apoi finala Ligii Europa. Anul ăsta, pe 9 mai. Alţi bani, altă distracţie. Vreo patru milioane de lei, şi iarăşi alt gazon. Mai bun? Da de unde! S-a făcut praf şi pulbere. Colac peste pupăză canicula l-a distrus definitiv. Dacă era irigat noaptea şi îngrijit aşa cum trebuie cred că putea fi salvat. S-a ajuns astfel la… vopsea! 🙂 Ca să arate cât de cât a iarbă pentru Barcelona şi Metalist Harkov. Acum, un alt gazon. Pentru preliminariile CM 2014 şi meciurile Stelei din Europa League. Întrebarea e simplă: cât timp va rezista?

Păcat de stadion. Frumos, cochet, elegant. Nu pot înţelege cum de este posibil să nu găsim în România specialişti capabili să aleagă o ofertă de calitate. Că de montat nici nu vreau să deschid vorba. Bineînţeles că este vorba despre bani şi interese care gravitează în jurul lor. Altfel de logică nu poate exista în povestea interminabilă şi deja enervantă cu acest gazon.
În anii ’70-’80, Steaua avea un gazon-covor. Cel mai bun din România şi printre primele din Europa. Era îngrijit cu măiestrie, dragoste şi pasiune de Rudi Conrad. În 1984, AS Roma a venit să joace în Ghencea. Antrenorul italienilor, Sven Goran Eriksson, impresionat de calitatea gazonului, a cerut imediat să îl cunoască pe Rudi Conrad. Şi i-a spus: „Eşti un adevărat maestru!”. Numele oamenilor adevăraţi nu se uită!
Să schimbi trei gazoane într-un an este deja de râs. Europa se uită la noi şi îşi face cruce. Să realizezi o investiţie de sute de milioane de euro în stadion şi să-ţi baţi joc de ea din cauza calităţii gazonului este dea dreptul strigător la cer. Şeful Federaţiei, Mircea Sandu, speră ca până duminică noul covor de iarbă de pe „Arena Naţională” să fie gata pentru debutul „tricolorilor” în preliminariile Mondialului 2014, cu Andorra.
Câţi bani o costa? Nu cred că mai contează. Măcar să fie de calitate dar mai important este ca administratorul să ştie cum trebuie să-l îngrijească. Fără puţin suflet, cum punea nea Rudi Conrad, acest gazon nu va avea viaţă lungă!