Ultimul cartuș: viața a bătut filmul!

ianuarie 3, 2013 in Cultură

Sergiu Nicolaescu nu mai este printre noi. L-am pierdut și ne pare nespus de rău!

Sergiu Nicolaescu nu mai este printre noi. L-am pierdut și ne pare nespus de rău!

Sergiu Nicolaescu a plecat dintre noi. Împreună cu el o parte din tinerețea noastră. Eram copil și am vărsat lacrimi cu suspine atunci când Andrei, din filmul „Pistruiatul”, a căzut la datorie. Un actor la fel de mare precum a fost ca regizor. O personalitate uriașă care și-a dedicat viața unei singure pasiuni: cinematografia. Cu certitudine este o pierdere cumplită pentru filmul românesc care cu greu va putea fi acoperită cu altceva sau de altcineva. Unii îl critică. E treaba lor. Orice om are calități și defecte. Sergiu Nicolaescu a fost însă extraordinar. Milioane de români îl iubesc cu adevărat și plâng după el. Din păcate, nu și-a putut regiza viața și, la 82 de ani, s-a despărțit de noi. România a mai pierdut o valoare autentică! Dumnezeu să-l odihnească!

Data de 3 ianuarie va rămâne în istoria culturii române. Moartea regizorului Sergiu Nicolaescu m-a șocat pur și simplu. Oameni buni, copilăria și adolescența multor români a fost înconjurată de filmele acestui om. Am iubit istoria și pentru că filmele „Dacii”, „Mircea”, „Mihai Viteazul” sau alte realizări similare ale maestrului ne-au făcut să vibrăm, să simțim românește.
Sergiu Nicolaescu a fost mai mult decât regizor. Actor de film, scenarist și producător de film. Peste 60 de lung metraje care rămân în patrimoniul național pentru copiii copiilor noștri. Filme de calitate, filme care au depășit cu mult granițele Europei de Est sau restricțiile impuse de regimului comunist existent înainte de Revoluție.
În 1979, la lansare, am fost fascinați de filmul „Mihai Viteazul”, cu Amza Pellea în rolul principal. Probabil producția de referință din cariera maestrului. Nici nu știu ce să mai scriu pentru că îmi găsesc cu greu cuvintele. Pe vremea lui Ceaușescu, rolul comisarului Moldovan l-a transformat într-un simbol al luptei împotriva răului.
Unul dintre celebrele seriale polițiste asupra căruia și-a pus amprenta de regizor este „Ultimul cartuș”. La 82 de ani, acest „ultim cartuș” putea să însemne lansarea unui nou film. N-a fost așa. Viața n-a vrut să fie așa și a bătut filmul. Sergiu Nicolaescu a plecat dintre noi. Dar nu a murit. Îl vom revedea mereu cu plăcere. Filmele sale sunt o moștenire lăsată națiunii române. Pentru eternitate!