Trofee mari, fotbal mic!

iulie 18, 2016 in Cupa României, Supercupa României

După EURO 2016, „pacientul”, adică fotbalul românesc, este în camera de reanimare. Ce șanse are să revină la viață după finalele din week-end?

După EURO 2016, „pacientul”, adică fotbalul românesc, este în camera de reanimare. Ce șanse are să revină la viață după finalele din week-end?

Cele mai bune echipe din sezonul trecut, Astra și Steaua, au pus mâna pe Supercupă respectiv Cupa Ligii. Un fel de reconfirmare a valorii. Două trofee importante cu cec-uri destul de grase. Nu e rău, ajută la moral și la… buget. 🙂 Din păcate, fotbalul etalat în cele două finale a dezamăgit. 🙁 Cei de la Cluj au scuza ploii torențiale. Ca la potopul lui Noe. La București am avut parte de o vreme și un teren excelent dar fotbal de calitate n-a prea fost. Cele patru formații nu ne-au convins că va urma un sezon mai bun decât cel precedent. Dimpotrivă. Cred că vom asista la un regres important la capitolul calitate și performanțe. În competițiile europene mă tem de ce e mai rău dar speranța moare ultima. Poate, poate… au fost primele jocuri oficiale, echipele încă nu și-au găsit ritmul. Să nu ne grăbim cu aprecierile negative dar semnalul de alarmă trebuie tras. În Europa nu e de glumă, iar cu un joc pe măsura celor văzute în week-end șansele de calificare sunt aproape zero!

Supercupa României a fost dusă tocmai la Cluj. Ciudat. În fieful uneia dintre protagonistele meciului cu trofeul pe masă. Nu este deloc ok că s-a întâmplat asta dar văd că se merge în continuare pe politica „câinii latră, ursul merge”. Iași, Ploiești, Pitești sau Timișoara erau locații unde se respecta cu adevărat principiul terenului neutru.
Așa că, de voie de nevoie s-a jucat pe „Cluj Arena”. Pe o ploie torențială cum rar se vede chiar și în plină vară. Mai bine se juca polo în loc de fotbal. 🙂 Până la urmă o băltoacă din fața careului „ceferiștilor” a oprit mingea respinsă aiurea și a trimis trofeul la Giurgiu. Apa a ucis fotbalul și pentru că cei puși să organizeze meciul nu au verificat sau au ignorant prognoza meteo. Ca la noi la nimeni! 🙁
Steaua și Chiajna au avut parte de condiții excelente la finala Cupei Ligii dar meciul a fost slab. Ilfovenii au scuza întârzierii provocate de tentativa de lovitură de stat din Turcia însă trupa antrenată de Reghecampf nu a convins că are nerv de titlu. Ca să nu mai spun de Europa. Un 2-1 după prelungiri, chinuit, cu un penalty refuzat Chiajnei în timpul regulamentar. Distanță mare față de așteptările alimentate de rezultatele bune înregistrate de „roș-albaștrii” în pregătiri.
Dacă mai pun la socoteală că Varela a plecat deja la PAOK Salonic, că Alex Chipciu este foarte aproape de Anderlecht, iar Hamroun are și el oferte amețitoare aș spune că Steaua e mai pregătită să vândă bine decât să-și treacă în palmares performanțe noi. Sper să greșesc în evaluarea acestei stări de fapt, din respect pentru fanii acestei echipe, dar tare mă tem că pentru patronul Gigi Becali banii sunt mai importanți decât drumurile europene!