Selecționerul Daum, contracronometru!

iulie 12, 2016 in Națională

Mandatul selecționerului Christoph Daum va depinde de rezultatele din primele partide oficiale. Cu Muntenegru, Armenia și Kazahstan!

Mandatul selecționerului Christoph Daum va depinde de rezultatele din primele partide oficiale. Cu Muntenegru, Armenia și Kazahstan!

A trecut EURO 2016 așa că putem comenta liniștiți, la rece, pe tema numirii antrenorului Christoph Daum la cârma naționalei de fotbal a României. Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, decizia Federației implică un risc asumat. Daum a antrenat doar echipe de club și nimeni nu poate oferi garanții că va avea succes ca selecționer. E altă meserie. 🙁 Daum mai are de luptat și cu timpul. Pe 4 septembrie este programat meciul de debut din preliminariile Mondialului 2018, cu Muntenegru. Timpul pe care-l are la dispoziție este foarte scurt și nu va avea răgazul necesar pentru a cunoaște toți jucători capabili să vină la lot conform cerințelor sale. Nu mai vorbesc de omogenizarea lor. O postură în care selecționerul Christoph Daum seamănă mai degrabă cu un ciclist în proba contracronometru decât cu un antrenor de fotbal. Daum este obligat de situație să se miște repede și bine. Timpul nu mai are răbdare, iar rezultatele din primele jocuri vor decide dacă rămâne sau pleacă!

Un lucru e clar: Herr Christoph Daum este selecționerul naționalei României. Cine l-a numit și-a pus în joc funcția. Este un risc asumat care pe undeva trebuie salutat. Ca atitudine. Din păcate, desi înțelegerea cu Daum este valabilă până în 2018 nu cred că se va ajunge la finalul proiectului.
În primul rând, Christoph Daum trebuia să fie numit selecționer de Comisia Tehnică din FRF. De specialiști, de meseriași în fotbal. Nu de președintele Federației, nu de consilieri, nu de Comitetul Executiv sau de cine mai știe ce for federal care supervizează astfel de decizii.
În al doilea rând, domnul Daum a antrenat în carieră doar echipe de club. Nu a fost niciodată selecționer, o meserie complet diferită de ceea ce făcea la cluburile pe unde a fost angajat. Aici este riscul despre care vorbeam. Pare un experiment. Se poate finaliza pozitiv dar la fel de bine putem asista la un eșec imediat. 🙁
Nu în ultimul rând, Christoph Daum are de luptat și cu timpul. Unul foarte scurt. Până la ora meciului de debut cu Muntenegru, din preliminariile Mondialului găzduit de ruși, nu mai e mult. Greu să alcătuiască lista completă cu toți fotbaliștii care se încadrează în tiparul pregătit de domnia sa pentru noua națională a României.
Categoric, mandatul selecționerului Christoph Daum va depinde de rezultatele din primele partide oficiale desfășurate sub comanda sa. Victoriile îi vor aduce liniștea și confirmarea mandatului. Altfel, presa și suporterii nu vor avea răbdare!