„Tricolorii”, cu două fețe. De ce?

noiembrie 22, 2013 in CM 2014 - Brazilia

Alex Maxim are evoluții de calitate la VfB Stuttgart dar la națională parcă trage de el. Deocamdată, selecționerul Victor Pițurcă nu ne-a oferit un răspuns!

Alex Maxim are evoluții de calitate la VfB Stuttgart dar la națională parcă trage de el. Deocamdată, selecționerul Victor Pițurcă nu ne-a oferit un răspuns!

Una dintre întrebările rămase încă fără răspuns după ce România a ratat calificarea la Mondial sună cam așa: de ce majoritatea „tricolorilor” au evoluții slabe la națională, iar la echipa de club joacă mai bine? Valabil pentru mulți dintre ei. Tănase, Bourceanu, Raț, Mățel, Stancu, Goian, Maxim etc. Lista poate continua. Ceva nu este în regulă, iar cel care răspunde pentru această stare de fapt este selecționerul Victor Pițurcă. Nu exagerez ci prezint un detaliu care ne sare în ochi de multă vreme. În plus, unii jucători evoluează pe posturi diferite față de ceea ce joacă la club. Trăgând linie și adunând avem o explicație importantă pentru ratarea barajului cu Grecia. Și nu ține de valoarea jucătorilor. Mai degrabă de atmosfera de la lot și de relațiile jucător – selecționer. Concluzia: așa nu se mai poate continua!

Tot mai mulți fani ai echipei României se miră de ce „tricolorii” au evoluții slabe la națională, iar la echipa de club uimesc asistența. Ne întrebăm și noi același lucru: de ce? Paradoxal, explicații argumentate nu prea există. Doar ceva speculații.
E clar că nu valoarea individuală este de vină. Să-l luăm ca exemplu pe Maxim. Băiatul joacă de mama focului la VfB Stuttgart, în Bundesliga, dar pe alt post și cu alte sarcini. La națională parcă este blocat. Este alt om, este alt jucător. La fel Bourceanu, Latovlevici, Tănase, Bogdan Stancu, Marica, Goian sau Raț. Și lista nu s-a terminat. Toți au evoluții palide sub comanda lui Piți. De ce?
Răspunsul stă ascuns în vestiarul „tricolorilor” și ține de relația dintre jucători și selecționer. Una rece, distantă și mereu încordată. Izolarea unor nume precum Mutu, Săpunaru, Radu Ștefan, Rusescu sau Rădoi, pe motive mai mult sau mai puțin întemeiate, a lăsat urme. Criticile lansate de Victor Pițurcă către jucători, după prestațiile mai puțin reușite, au lăsat răni. Și așa a dispărut plăcerea de a mai juca fotbal la națională.
Evoluția „tricolorilor” din „dubla” cu Grecia a arătat neputință dar și o mare lehamite. Cel puțin asta a fost senzația. O senzație care apare doar atunci când jucătorii își doresc altceva. Nu vreau să speculez mai mult pe tema asta dar dacă ne dorim explicații pentru ratarea calificării e musai să ne gândim la tot.
Un lucru pare destul de clar: nu se mai poate continua în acest fel. Cât timp „tricolorii” au două fețe, una la națională, alta la echipa de club, vom aștepta cu limba scoasă rezultate de top. Calificări? Peste ani și ani doar din întâmplare. Victor Pițurcă trebuie să ne explice de ce s-a ajuns aici. Dacă nu o va face atunci să lase locul unui alt selecționer!