Fuga de responsabilitate este lașitate!

noiembrie 21, 2013 in CM 2014 - Brazilia

Selecționerul Victor Pițurcă nu s-a sfiit să arate cu degetul vinovații. Adică o parte dintre jucători. A uitat însă de „vinovatul nr. 1”. adică... Pițurcă!

Selecționerul Victor Pițurcă nu s-a sfiit să arate cu degetul vinovații: o parte dintre jucători. A uitat însă de „vinovatul nr. 1”, adică… Pițurcă!

Ratarea calificării la Mondial e greu de suportat. Selecționerul Victor Pițurcă a pus tunurile pe unii dintre jucătorii naționalei. Un gest lipsit de demnitate chiar dacă este acoperit cu explicații tactice. Stancu, Raț, Goian, Mățel, Tănase sau Cociș sunt considerați țapi ispășitori pentru unele goluri încasate de la greci. Pițurcă greșește. După ce a tot repetat că „aceasta e valoarea jucătorilor noștri”, mai mult ca ironie, Piți a ieșit la atac și îi face de comandă în presă. Deși argumentele invocate sunt reale, gestul său seamănă cu o cacealma de doi lei. Dacă nu au valoare de ce i-a chemat la lot? Nimic despre selecție, nimic despre ignorarea intenționată a unor fotbaliști de valoare, nimic despre tactică și tot nimic despre ce va urma la echipa națională. Selecționerul fuge de responsabilitate ceea ce miroase a lașitate. 🙁

Ecourile ratării calificării în Brazilia vor genera, în continuare, replici șocante. Selecționerul Victor Pițurcă a ieșit la atac și aruncă toată responsabilitatea pe umerii jucătorilor. Simplu și eficient. Suporterii sunt negrii de supărare, iar arătatul cu degetul spre unii dintre „tricolori” împinge atenția spre altă direcție decât cauza reală.
Nu-l înțeleg pe Pițurcă de ce tot repetă după înfrângeri că „aceasta e valoarea jucătorilor noștri”. Dacă aruncăm o privire peste declarațiile date în ultimele ore constatăm că Stancu, Raț, Goian, Mățel, Tănase și Cociș sunt jucătorii care l-au supărat cel mai tare. Dar la aceleași nume apelează mereu și dacă era ceva în neregulă ar fi trebuit să renunțe atunci, nu acum.
E foarte ușor să lași totul pe umerii celor din teren. E și mai comod. Lumea pe ei îi fluieră însă jucătorii sunt exponenții unei partituri și, în același timp, ai unei stări de spirit. Unii dintre ei joacă la națională cu totul altceva decât la echipa de club și e normal ca randamentul lor să fie altul, să scadă.
Cine le-a cerut un joc defensiv la Pireu? Și rezultatul a fost cel pe care-l știți. O partitură ofensivă, mai curajoasă, îi ținea pe greci mai la distanță de poarta noastră. Cine a creionat tactica pentru la București? Cine n-a adus un număr 10 de meserie, gen Mutu, Sânmărtean sau Stanciu? Simplu: Victor Pițurcă.
Mai grav este că seria de întrebări poate continua, iar răspunsul este același. Responsabilitatea eșecului din „dubla” cu Grecia aparține lui Victor Pițurcă. În totalitate. Dacă selecționerul nu recunoaște asta, bărbătește, atunci toate comentariile sunt de prisos.