Naționala hazardului

noiembrie 20, 2013 in CM 2014 - Brazilia

În „dubla” cu Grecia, selecționerul Victor Pițurcă a mizat prea mult pe conjunctură și prea puțin pe scheme. Adio, Brazilia!

În „dubla” cu Grecia, selecționerul Victor Pițurcă a mizat prea mult pe conjunctură și prea puțin pe scheme. În fotbal câștigă cine atacă și marchează. Adio, Brazilia!

Naționala României va urmări turneul final al CM 2014, din Brazilia, la televizor. Selecționerul Victor Pițurcă a fost părăsit de șansă, iar improvizațiile tactice nu au adus calificarea. Absența unui număr 10 cu personalitate explică, în mare parte, prestațiile dezamăgitoare din „dubla” cu Grecia. Naționala nu a avut o minte limpede care să-i ordoneze jocul. S-a mizat prea mult pe noroc, iar la final au câștigat grecii. Șansa face parte din sport dar nu ține loc de strategie sau pregătire fizică. Dezamăgirea este imensă. În 2018, anul Mondialului găzduit de Rusia, „tricolorii” vor aduna 20 de ani de absență. Încet, încet, fotbalul românesc iese din lumea bună și așteaptă o întâmplare fericită. Din păcate, naționala României a ajuns prizoniera hazardului. Zarurile au fost aruncate. Acesta este efectul contraperformanțelor din ultima vreme. Dacă se vrea anularea efectului atunci trebuie să se elimine cauza! 🙂

Acum, la final de campanie, putem comenta. Le-am ridicat cota grecilor deși nu era cazul. Grecia „Old Boys” și-a făcut treaba și a obținut biletele pentru Brazilia. Naționala României nu și-a găsit cadența pentru că nu a știut să joace ofensiv. „Tricolorii” nu au jucat ofensiv pentru că n-a avut cine să le arate ce au de făcut.
Senzația trăită în tribună a fost că s-a jucat după ureche pe baza inspirației de moment. Abseanța unui „decar” ca Mutu sau Sânmărtean, capabil să facă ravagii în apărarea elenă, s-a simțit și a contat. Nu au existat trasee clare care să aducă repede mingea în fața porții elene. Marica nu a primit mingi utile, Tănase n-a fost în apele lui, Maxim la fel, Stancu sub ceea ce a arătat în Grecia, iar Torje părea copleșit de miză. Degeaba au avut „tricolorii” posesie dacă nu și-au creat situații clare de gol.
Principalul responsabil pentru ratarea calificării este selecționerul Victor Pițurcă. Domnia sa va trebui să ne explice, în zilele următoare și nu numai, de ce a renunțat atât de ușor la jucători precum Săpunaru, Radu Ștefan, Rădoi, Mutu sau mai tânărul Nicușor Stanciu. Atmosfera tensionată întreținută de domnul Pițurcă în relațiile cu unii dintre jucători l-a trădat și a privat naționala de un rezultat mare.
Continuarea acestei strategii bazată pe hazard și improvizație nu va aduce ceva bun. Nici pe termen scurt dar mai ales pe termen lung. Fără un stil de joc care să pună în valoare calitățile jucătorilor, reprezentativa României va privi multe turnee finale la televizor. Reconstrucția echipei naționale trebuie să înceapă de la zero. Acum. Oameni noi și metode noi pentru vremuri noi!