Steaua înseamnă Ghencea!

ianuarie 26, 2017 in Special

Ghencea, casa Stelei, templul fotbalului românesc!

Steaua, cea mai iubită echipă de fotbal din România, traversează poate cea mai puternică criză din istorie. Dincolo de acte, judecăți, bani, orgolii, dorințe, acuzații, dincolo de orice suporterul stelist știe una și bună: Steaua înseamnă Ghencea. Și are dreptate. Generații întregi de mari fotbaliști au fascinat publicul care nu ezita să ia cu asalt stadionul din cartierul Drumul Taberei. Când jucau „viteziștii” care au câștigat Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei în anii ’80 arena se umplea cu ore bune înaintea fluierului de început. Atunci, pe vremea lui Lăcătuș, Pițurcă, Bumbescu, Majaru, Duckadam, Iovan, Bărbulescu, Bălan, Balint, Radu II, Iordănescu sau Tudorel Stoica s-a născut cu adevărat fenomenul „roș-albastru”. Steaua reprezintă o stare de spirit care a format milioane de fani. Un brand care aduna suporterii doar dacă era pus pe afiș. Fanilor le este dor de Steaua din Ghencea și o așteaptă acolo, cu sufletul la gură, în templul fotbalului românesc!

Pe vremea „viteziștilor” aveam abonament la tribuna zero, sector B, rând 20, loc 18. Nu se uită ușor. Nu costa mult, iar de la centrul terenului se vedea perfect tot jocul „roș-albaștrilor”. Ani la rând am văzut de la A la Z ascensiunea unei echipe fantastice care avea să uluiască Europa prin câștigarea Cupei Campionilor Europeni, a Supercupei Europei și alte performanțe de răsunet.
Culmea este că în toți acei ani profesorul de rezistența materialelor, parcă domnul Radu, suporter devotat al Stelei, avea rezervat un loc chiar în fața mea. Așa s-a format o relație de prietenie însă nu ezita să mă întrebe la fiecare meci programat în cursul săptămânii: „Măi Nicușoare, nu ai oră de laborator la materia mea?”. „Nu, domn’ profesor!”, era răspunsul instant dar omul avea dreptate. Dovadă că a fost singura materie unde am avut restanțe. 🙂 Profu’ era corect și n-a fost cu supărare. Pe vremea aia se pleca de la serviciu, de la școală, de la tot. Steaua reprezenta o stare de spirit, iar confruntările europene, și nu numai, aduceau spectatorii în tribune cu multe ore înaintea meciului.
Suporterii steliști spun că în Ghencea este templul fotbalului românesc. Au dreptate dacă ne uităm la ce rezultate a avut acolo Steaua dar și echipa națională. Steaua n-ar fi fost o stare de spirit dacă nu spunem Ghencea. De aici trebuie plecat cu orice fel de analiză. Aici trebuie să se ajungă!