Semne de primavara

octombrie 18, 2009 in Națională

In plina toamna, când vinul incepe sa stea din fiert iar roadele ogorului ajung in camara, fotbalul românesc incearca sa respire, asemenea unui pacient care, fara sa i se fi pus un diagnostic, e bagat direct la reanimare. Rezultatul meciului de la Belgrad, acest devastator 0-5 cu Serbia, a lasat rani adânci cu efecte colaterale pe termen lung.

Fara nicio ezitare, consider ca fotbalul nostru isi cauta identitatea de altadata, pe care a pierdut-o in acesti ultimi ani. O identitate bine conturata de o generatie care la avut in frunte pe Gica Hagi si care a fost denumita „Generatia de Aur”, chiar daca nu are in palmares un trofeu sau o medalie la Mondiale sau Europene. O nationala de fotbal care a dus România la trei Campionate Mondiale consecutive (1990, 1994, 1998). O nationala la care toti jucatorii convocati aveau o motivatie in plus, prin insasi prezenta lor pe lista selectionerului. Fotbalisti pentru care cuvântul atitudine inseamna disciplina, daruire si respect.
Revenind la momentul Belgrad putem cauta raspunsul acelui 0-5 la baza piramidei de selectie. In ultimii ani, rezultatele selectionatelor de juniori au cam lipsit. Si totusi viitorul poate fi altul. Pe lânga mult trâmbitatele investitii in centrele de copii si juniori, care se tot amâna de la un sezon la altul, exista o groaza de alte probleme la acest nivel. Cele mai multe tin, in principal, de selectie si/sau corectitudinea promovarii copiilor talentati atât la echipa de club dar, mai ales, spre selectionatele nationale.
Si totusi mai apar rezultate care ne dau sperante: echipa nationala de juniori U19 a României, antrenata de Cristian Sava, a izbutit calificarea în Turul de Elita (ultimul tur preliminar) al Campionatului European de juniori „Under 19”, editia 2009-2010. Nu e mult, dar nici putin. Pâna la turneul final, care va fi gazduit de Franta, mai este drum lung si sperante mari. E bine ca s-a intâmplat asta dar e musai sa avem si alte confirmari. La nivelul copiilor si juniorilor fotbalul trebuie schimbat radical. Selectia, formarea, promovarea, aproape tot. Dupa aceea putem vorbi despre performanta. Deocamdata, in plina toamna, gasim doar semne de … primavara.