Selecționer străin, o decizie cu risc asumat!

iulie 4, 2016 in Națională

Antrenorul Christoph Daum, cinci titluri în trei țări, cu VfB Stuttgart, Beșiktaș, Austria Viena și Fenerbahce, are șanse să antreneze naționala României. Va reuși?

Antrenorul Christoph Daum, cinci titluri în trei țări, cu VfB Stuttgart, Beșiktaș, Austria Viena și Fenerbahce, are șanse să antreneze naționala României. Va reuși?

S-ar putea ca germanul Christoph Daum să fie numit selecționer al naționalei României. Este în pole-position pe lista Federației. Dacă nu cumva vor apărea alte surprize la discuțiile pentru detaliile contractului. Un selecționer străin. Și neamț. Ca imagine este ok, dă bine. Ca eficiență pare mai degrabă o decizie cu risc asumat. Poate să iasă bine, poate fi și un nou eșec. Ca orice premieră implică riscuri. Daum sau oricare alt selecționer străin va avea nevoie de timp ca să cunoască bine potențialul jucătorilor care pot fi chemați la lot. Claudio Ranieri, cât de mare antrenor e, a dat-o în bară cu Grecia. Rămân la părerea că un antrenor român care a lucrat și afară, cu performanțe importante și obișnuit să construiască echipe de la zero, este cea mai bună alegere. Daum va avea ca obicetiv calificarea la Mondialul din 2018, iar de reușita sa va depinde viitorul actualei conduceri de la Casa Fotbalului!

Dacă ne luăm după știrea care face înconjurul redacțiilor, germanul Christoph Daum (62 de ani) este favoritul Federației Române de Fotbal (FRF) pentru postul de selecționer al naționalei. O alegere îndrăzneață, iar dacă negocierile se finalizează cu succes dă bine ca imagine. Al naibi de bine pentru că majoritatea suporterilor români, și nu numai, au un respect total pentru fotbalul german și oamenii care îl reprezintă.
Dar trebuie să fim rezervați. Până nu vom avea un anunț oficial din partea președintelui Răzvan Burleanu știrea cu Daum rămâne în categoria zvonurilor pe surse. Doar dorința conducerii FRF pare clară: antrenor străin la echipa națională. Ar fi o premieră în istoria fotbalului românesc!
Dacă întențiile Federației se vor concretiza cu succes vom avea o premieră. Cu risc asumat. Daum sau oricare alt nume de afară va avea nevoie de timp pentru a înțelege un fotbal care își caută identitatea pierdută. Pentru a cunoaște potențialul jucătorilor, pentru a-i alege pe cei mai buni. Din această perspectivă, obiectivul de calificare la Mondialul din 2018 este îndrăzneț și pare mai mult o aventură decât ceva realizabil.
Dacă Daum era chemat să formeze o națională puternică pentru EURO 2020 vorbeam de o altă poveste. Fără presiunea calificării la Mondialul găzduit de ruși un selecționer străin ar fi avut șanse de reușită dar dacă este pus să ne ducă acolo, cu orice preț, va fi obligat să lucreze contracronometru.
De reușita viitorului selecționer va depinde și soarta alegerilor de la Federație. Culmea, programate tot peste doi ani. De aceea am folosit mai sus cuvântul „aventură”. Se merge pe o pistă nouă, pe o premieră care implică multe riscuri. Dar să așteptăm decizia finală și după aceea mai vorbim!

P.S. Pe lista federală s-au aflat sau se mai află și alte nume precum Huub Stevens, Bernd Schuster, Guus Hiddink, Armin Veh, Alberto Zaccheroni, Delio Rossi, Luigi Delneri, Luigi De Canio, Gianni De Biasi sau Ralf Rangnick.