Bâjbâială federală sau sondaj de opinie?

iunie 29, 2016 in FRF

După umilința trăită cu Albania (locul 42 mondial) să le mai și „împrumutăm” selecționerul ar fi prea mult!

După umilința trăită cu Albania (locul 42 mondial) să le mai și „împrumutăm” selecționerul (Gianni de Biasi) ar fi prea mult. Nu credeți?

De vreo două zile apar nume de viitori selecționeri. Ionuț Badea, Gianni de Biasi, Armin Veh sau Ralf Rangnick. Deocamdată. Poate că azi mai ies din joben și alții. 🙂 Pe subiectul ăsta, Federația bâjbâie la lumina felinarului. E firesc. Un alt eșec al naționalei, datorat noului selecționer, se poate transforma în frișcă acră pe tortul de la alegerile de peste doi ani. Senzația transmisă suporterilor de șefii fotbalului românesc este una de nesiguranță, că nu știu ce vor de la viitorul selecționer. Calificare sau construcție? Probabil că din acest motiv se „testează” opinia publică cu fel și fel de nume dar nici măcar „consensul național” nu va mai ține de cald în locul rezultatelor pozitive. Din această perspectivă un tehnician care știe să scoată performanțe din piatră seacă este de preferat în locul unui antrenor-constructor. Suporterii nu mai au răbdare!

De câteva zile se vorbește din ce în ce mai intens despre viitorul selecționer al naționalei de fotbal. Să fie român sau străin? Să fie un meseriaș pus pe rezultate bune, imediate, sau un formator de echipe?
Dar hai să ne uităm un pic peste CV-ul numelor vehiculate deja în presă. Ionuț Badea a antrenat pe: FC Argeș, Inter Curtea de Argeș, Pandurii Tg. Jiu, „U” Cluj, FC Brașov, Oțelul Galați, antrenor secund România. Gianni de Biasi pe: Bassano (tineret), Vicenza (tineret), Vastese, Carpi, Cosenza, Spal, Modena, Brescia, Torino, Levante, Udinese, Albania). Armin Veh a antrenat: Augsburg, Greuther Furth, SSV Reutlingen 05, Hansa Rostock, VfB Stuttgart, VfL Wolfsburg, Hamburger SV; Eintracht Frankfurt. Ralf Rangnick a pregătit echipele: FC Viktoria Backnang, VfB Stuttgart Amateure, TSV Lippoldsweiler, SC Korb, VfB Stuttgart (A-Jugend), SSV Reutlingen 05, SSV Ulm 1846, VfB Stuttgart, Hannover 96, FC Schalke 04, TSG 1899 Hoffenheim, FC Schalke 04, RB Leipzig. Oare sunt buni pentru naționala României?
Nu cred că un antrenor strain poate scoate din groapă fotbalul românesc. Și mai ales echipa națională. Pentru simplul motiv că nu cunoaște potențialul jucătorilor. Ar avea nevoie de prea mult timp, iar asta nu ajută pe nimeni. Nici naționala, nici Federația. Un antrenor român care a lucrat și afară pare soluția ideală.
Ce nume s-ar încadra? Pe listă ar fi Cosmin Olăroiu, Dan Petrescu, Laurențiu Reghecampf, Mircea Rednic și Ioan Andone. Olăroiu, Petrescu, Reghecampf și Andone sunt deja sub contract și e greu de crezut că forul de la Casa Fotbalului este gata să plătească clauze de reziliere consistente.
Rednic este varianta de luat în seamă. Construiește rapid o echipă competitivă și obține rezultate bune încă din primul sezon. În plus, Mircea Rednic este un antrenor format la școala lui Mircea Lucescu. A fost elevul lui „Il Luce”, a jucat sub bagheta „Magului”, îi cunoaște filosofia despre fotbal.
Federația să nu se mai bâlbâie atât de mult cu alegerea noului selecționer. În presă au apărut deja nume pentru… „sondaje de opinie”. 🙂 Discreția este, de multe ori, una dintre armele reușitei. Dar mare atenție la nominalizare că decontul vine repede. Nu se mai ajunge la alegerile de peste doi ani că preliminariile mondialelor bat la ușă!