Școlile, porți deschise pentru sport!

februarie 15, 2013 in Special

Pe lângă cele patru ore de sport este bine să se investească în infrastructura din școli. Acolo unde este nevoie de terenuri și săli. Urgent!

Pe lângă cele patru ore de sport este bine să se investească în infrastructura din școli. Acolo unde este nevoie de terenuri și săli. Urgent!

Se lucrează la strategia de implementare, graduală, pe termen mediu și lung, a patru ore de sport în școli. După mulți ani de ezitări și promisiuni deșarte, în sfârșit se face ceva clar pentru reconstrucția bazei de selecție pentru sportul de performanță. Mare atenție la detaliile mărunte. Sunt destui copii care fac sport de performanță și, cumulat, depășeșc cu mult baremul de patru ore. Pentru ei ar trebui să existe anumite derogări astfel încât să se evite oboseala accentuată. Decizia este bună doar că ar trebui cuplată cu două lucruri vitale: bani în infrastructură și competiții cu caracter național. Că degeaba fac elevii sport la școală dacă nu intră într-un sistem competițional unde pot fi văzuți de antrenorii de specialitate!În Europa, România se află spre coada clasamentului ca număr de ore de educație fizică și sport. E bine să avem copii deștepți dar este bine ca ei să știe să alerge, iar apoi să învețe un sport. În joc este sănătatea națiunii. Se poate face școală și sport, la un loc, cu rezultate bune. Trebuie însă un pic de voință.
Intenția de a se introduce patru ore de sport în școli este de salutat. Și ministrul sportului, și cel al educației, și premierul i-au o decizie corectă. Cifrele din jurul copiilor noștri sunt dramatice. Crește exponențial numărul copiilor obezi. Numărul celor atrași de calculator depășește cu mult pe cel al copiilor care preferă să alerge în aer liber. Și exemplele pot continua…
Sunt copii cărora părinții le fac rost de scutire la sport pentru a merge la meditații. Intenție generoasă doar la prima vedere. Drama apare atunci când, aceeași părinți, constată că odraslele lor nu știu să alerge corect sau să facă un joc de glezne. Și atunci despre ce viitor vorbim? Despre o țară a strâmbilor și cocoșaților?
Sportul de performanță va avea de unde să se alimenteze. Odată cu acest proiect e musai să se nască și competiții naționale de masă. Degeaba se fac patru ore de sport în școli dacă nu sunt întreceri care să stârnească dorința de victorie. Campionatele școlare ar putea fi o variantă. Cu condiția să fie organizate impecabil. Nu de mântuială cum se întâmplă în prezent. Până atunci e bine că școlile își deschid porțile pentru sport. Hai România!