Schimbarea la față

martie 28, 2013 in Națională

Selecționerul Victor Pițurcă nu mai este cel pe care îl știam. Senzația pe care ne-a lăsat-o după „dubla” cu Ungaria și Olanda este că a scpăpat naționala din mănă!

Selecționerul Victor Pițurcă nu mai este cel pe care îl știam. Senzația pe care ne-a lăsat-o după „dubla” cu Ungaria și Olanda este că a scpăpat naționala din mână!

Încă n-a trecut supărarea după dezastrul naționalei din Olanda. Toți căutăm explicații ca să încercăm să înțelegem de ce s-a ajuns aici. Cum scriam ieri, selecționerul Victor Pițurcă a renunțat la unele principii care l-au făcut celebru. Cum ar fi forma sportivă și titularizarea la echipa de club a jucătorilor convocați. Dar cred că este mai mult decât atât. Este imposibil să nu existe și alte interese, probabil materiale, care au transformat naționala într-o companie cu locuri de muncă bine plătite și foarte sigure. Salariu mare, bonusuri mari, durată contractuală lungă. Poate și impresarii unor jucători au trecere la staff-ul tehnic că altfel nu se explică titularizarea unor fotbaliști ieșiți din formă, gen Tănase. Selecționerul Victor Pițurcă este un alt om față de mandatele precedente. Din păcate!

Să nu vorbim de bani? Ba să vorbim. Federația a greșit atunci când a acceptat în contractul selecționerului Victor Pițurcă un obiectiv valabil peste… trei ani. Presa a scris despre un salariu de 35.000 de euro pe lună, adică ceva în jur de 420.000 de euro pe an, un bonus similar pentru calificarea la EURO 2016 și a semnalat o clauză de reziliere a contractului de circa o jumătate de milion de euro. Poate nu sunt cifrele cele mai exacte dar dacă a transpirat informația în presă e clar că nu iese fum fără foc.
Bani mulți. E corect să existe motivație dar măcar să se vadă ceva. E la fel de greu să renunți la un așa contract deși rezultatele sunt praf. Dacă există ca obiectiv calificarea la EURO 2016, de ce nu s-a încercat, în actualele preliminarii, construirea unei echipe noi, tinere, competitive? S-a pierdut timpul degeaba chiar dacă naționala va ajunge la baraj și, să dea Domnul, va reuși o calificare miraculoasă. Echipa națională, așa cum a arătat la Amsterdam, nu reprezintă o construcție eficientă pentru EURO 2016.
Lumea vorbește despre interesele impresarilor. Este foarte probabil ca acestea să ia fața criteriilor de selecție. Altfel nu se explică titularizarea unor jucători ieșiți din formă cum este Tănase. Și dacă ne uităm peste formula de echipă folosită la Amsterdam mai găsim nume. Din acest motiv s-a deteriorat atmosfera la echipă.
Exigența afișată de Pițurcă dea lungul celor trei mandate, logică la un selecționer, s-a transformat într-un fel de tiranie. Jucătorii vorbesc pe la colțuri și, mai rău, fac ce le trece prin cap. Dovadă este chermeza de după jocul catastrofal cu Olanda. Ține de atitudinea lor nepăsătoare dar și de dorința de a face în ciudă selecționerului. Că altă explicație nu prea apare!
Lipsa unei reacții oficiale din partea lui Victor Pițurcă, în afara conferinței de presă de după meci, nu există. Și-a cerut scuze Mircea Sandu, președintele Federației, deși nu el era cel care trebuia să facă asta. Atitudinea aceasta spune mult despre maniera în care Pițurcă tratează relația cu suporterii și cu presa. Aroganță la maxim, nepăsare cât cuprinde!
Piți, dă-ne înapoi naționala!