Piți, dă-ne înapoi naționala!

martie 27, 2013 in Națională

Selecționerul Victor Pițurcă a dat peste cap naționala. Rezultate proaste și joc catastrofal. Cine mai are răbdare?

Selecționerul Victor Pițurcă a dat peste cap naționala. Rezultate proaste și joc catastrofal. Cine mai are răbdare?

Naționala României? Să fim serioși. Nu mai este de mult. Selecționerul Victor Pițurcă și-a pus atât de mult amprenta asupra ei încât prima reprezentativă seamănă mai degrabă cu o echipă de club aflată în proprietatea sa. Face ce vrea, cheamă pe cine vrea, ceartă pe cine vrea și tot așa. Ignorând normalitatea și firescul lucrurilor. Dacă ne luăm după ce scrie presa se pare că jucătorii s-au răcit total față de Piți și acceptă toate capriciile sale doar pentru a mai fi convocați și altădată. „Nu poti iubi pe cineva care nu iubeste pe nimeni”, a spus regretatul actor Emil Hossu în timpul protestelor din ianuarie 2012. O constatare care, astăzi, i se potrivește perfect și lui Pițurcă. Naționala este a României și a românilor. Un spirit național, un fenomen social de care nu ai dreptul să-ți bați joc mai ales dacă ești selecționer. Domnule Victor Pițurcă, dați-ne înapoi naționala!

E clar că Victor Pițurcă nu mai este selecționerul de altădată. Antrenorul care a calificat România la EURO 2000 și 2008. În primul rând pentru că a renunțat la principii. Cel mai grav dintre lucrurile pe care i le reproșăm. Unul dintre aceste principii suna cam așa: jucătorul să fie în formă și titular la echipa de club. Latovlevici ce e? Și stă pe bară!
Pițurcă parcă nu mai are busolă. Niciodată nu am văzut echipa națională mai dezorientată ca la Budapesta și Amsterdam. Asta pentru că mulți jucători evoluează pe un post la echipa de club și pe altul la națională. Nu e normal așa ceva, iar dovada o reprezintă rezultatele catastrofale din „dubla” cu Ungaria și Olanda: un punct, două goluri marcate și șase primite!
Federația i-a acceptat prea multe capricii selecționerului. Din păcate, deteriorarea atmosferei din sânul lotului este o problemă mult prea gravă ca să mai poată fi trecută cu vederea. Presa a oferit numeroase exemple, suporterii le știu și ei. Ultima ciudățenie, cea cu Adi Mutu. Ba mai devreme în cantonament, de parcă era copil, ba „rezervă de lux” cu Olanda când a fost trimis pe teren, în bătaie de joc, la 3-0 pentru „batavi”.
Dacă vrea să mai salveze ceva l-aș sfătui pe selecționer să revină la principiile care l-au consacrat, să le respecte și să respecte jucătorii. Dacă nu, domnul Pițurcă ar face bine să ne dea înapoi naționala că s-or mai găsi antrenori care să obțină rezultate bune și calificări!