Ne-am spart capul în „portocale”!

martie 26, 2013 in CM 2014 - Brazilia

Robin van Persie (dreapta) și Arjen Robben au declanșat explozia în apărarea României. Rezultatul? Ne-au spart capul cu un umilitor 4-0!

Robin van Persie (dreapta) și Arjen Robben au declanșat explozia în apărarea României. Rezultatul? Ne-au spart capul cu un umilitor 4-0!

Olanda ne-a umilit total la impresia generală în cele două jocuri: 8-1. Dacă Steaua a anulat diferența de valoare în meciurile cu Ajax, naționala României nu a reușit același lucru în fața „portocalei mecanice” . Van Persie și Robben reprezintă explicația, pe scurt, a acestui dezastruos 0-4 de la Amsterdam. Sunt multe de spus după un meci care ne oferă multe răspunsuri. Sincer, nu cred că echipa națională are valoare de turneu final. La ce joacă prima reprezentativă barajul de calificare pare ceva de evitat. Noroc cu egalul scos de Ungaria, la Istanbul, 1-1 cu Turcia, că puneam cruce la tot încă din seara asta. O seară tristă după care nu mai ai niciun chef de fotbal și nici de Cupa Mondială. În rest, hai România!

Să iei două goluri de la unguri, iar la patru zile încă… patru este deja prea mult la un asemenea nivel. Nu există organizare în jocul apărării. Olanda și-a permis să ridiculizeze naționala noastră în condițiile în care a schimbat un singur jucător după meciul cu Estonia. Pe Sneijder, accidentat. Serios, e prea mult ridicol în viața naționalei!
În secunda asta, când scriu, îl văd la televizor pe antrenorul Vicente del Bosque zâmbind fericit după victoria Spaniei, 1-0 cu Franța, la Paris. Ce frumos e să joci fotbal și să câștigi! Revenind la grijile noastre, ce-a fost și ce-a ajuns selecționata României? Andorra a luat doar trei goluri la Amsterdam, România, patru. Incredibil!
Nu vreau să vorbesc despre jucători și selecție. E timp destul în zilele următoare. Sunt însă alte probleme de fond, grave, care trebuiesc spuse cu responsabilitate. Naționala duce lipsă de jucători de valoare. De top. Are jucători talentați, valoroși, dar nu de top. Nu credeam că naționala poate juca mai prost decât a făcut-o la Budapesta însă a comis-o și mai rău contra „batavilor”!
Schimbările cu snopul au instaurat un fel de haos. Selecționerul Victor Pițurcă este cel care trebuie să explice situația asta. Nimeni nu mai știe ce și cum sau pe ce post joacă.Acolo sus, la turneele finale, calitatea jucătorilor face diferența. Nu putem avea rezultate mari cu fotbaliști care în loc să se perfecționeze ar face bine să se întoarcă la abc-ul fotbalului: pasă, preluare și șut!
Momentul e greu și se datorează sistemului. În fotbal, nu poți trăi la infinit din improvizație și șansă. E nevoie de un sistem bine articulat care să ofere fotbaliști de calitate pe bandă rulantă. Nu se întâmplă asta din cauza multor mizerii morale care au distrus performanța în esența ei. Până la urmă, acum, atât putem și punct.
Dar e naționala noastră pe care o iubim. Altfel nu am pune atâta suflet. Sunt convins că puteam obține mai mult din „dubla” cu Ungaria și Olanda. Totul se joacă la toamnă, cu turcii și ungurii. Mai sunt și altele de comentat pe tema selecției și a randamentului unor jucători. Altădată că acum e prea mult amar!