Efectul «„Prinț” și „Briliant”»

martie 29, 2013 in Special

Marcel Răducanu spune lucrurilor pe nume: laude multe, fotbal puțin. O explicație simplă pentru rezultatele negative ale naționalei și nu numai.

Marcel Răducanu spune lucrurilor pe nume: laude multe, fotbal puțin. O explicație simplă pentru rezultatele negative ale naționalei și nu numai.

Nu numai Victor Pițurcă este vinovat pentru criza de la națională. Și breasla noastră, a jurnaliștilor, are partea ei de „contribuție”. De foarte multe ori au fost preferate scandalurile în locul analizelor. De foarte multe ori s-au folosit superlativele în locul aprecierilor decente. De foarte multe ori s-a intrat cu bocancii în viața privată a jucătorilor, antrenorilor, președinților sau patronilor în loc să se discute doar despre rezultatele echipei lor. Așa s-a ajuns, cum spunea Marcel Răducanu, să avem „Prinț” și „Briliant” dar nu și fotbal. O constatare pragmatică cu efect direct asupra echipei naționale. Din păcate, negativ!

Fostul mare jucător al Stelei, Marcel Răducanu, a pus punctul de „i” în legătură cu echipa națională. „Suntem singura țară din lume unde avem «Rege», avem «Prinț», avem «Briliant», dar nu avem fotbal”, a spus Răducanu la Digi Sport .(http://www.digisport.ro/Sport/FOTBAL/Competitii/Echipa+Nationala/VIDEO+Marcel+Raducanu+Avem+Rege+Print+si+Briliant+dar+noi+nu+ave)
La faza cu… „Regele” nu are dreptate, pentru că Hagi a fost un fotbalist uriaș, dar în rest, da. Adrian Cristea și Adrian Mutu sunt cei vizați. Fotbaliști de mare calitate însă au trăit permanent între extreme. Meciuri mari alternând cu altele dezamăgitoare, aproape toate urmate de escapade amoroase stropite cu șpriț și voie bună. Superlative în presă atunci când jucau bine și critici dure atunci când greșeau. Un climat anormal care le-a făcut mai mult rău decât bine.
Unde am greșit noi, jurnaliștii de sport? Cred că am acordat și acordăm prea mare atenție fenomenului fotbal. Pe criterii de audiență și/sau tiraj s-au preferat materialele picante, de scandal, în locul analizelor lucide. În afara calificărilor în primăvara europeană, ce performanțe notabile are fotbalul? Foarte puține în comparație cu zecile de milioane de euro care se vehiculează în acest sport. Alte discipline sportive aduc medalii olimpice României și doar atunci se vorbește despre ele. E corect?
Trebuie să recunoaștem că fotbalul românesc este marcat de efectul «„Prinț” și „Briliant”». Lăudăm exagerat jucătorii și îi criticăm la fel de exagerat atunci când greșesc. Pentru cei tineri rezultatul este devastator, iar celor experimentați li se urcă gărgăunii la cap. Poate de-aia nu avem națională!