„Sânmărteanca”

octombrie 15, 2014 in EURO 2016

De multă vreme naționala de fotbal își caută liderul. Un jucător capabil să facă diferența în momentele-cheie. E Lucian Sânmărtean care merită nr. 10!

De multă vreme naționala de fotbal își caută liderul. Un jucător capabil să facă diferența în momentele-cheie. E Lucian Sânmărtean. Dați-i nr. 10!

La Helsinki s-a jucat „Sânmărteanca”. Lucian Sânmărtean a intrat în repriza secundă și a rezolvat meciul cu scandinavii. Centrare perfectă la primul gol marcat de Stancu, eliminarea finlandezului Ring, iar pe final o nouă pasă decisivă pentru „Motan” care a înscris de 2-0. Sânmărtean, omul pe care selecționerul Victor Pițurcă l-a schimbat prea devreme cu ungurii și a ratat victoria. 🙁 Un talent sclipitor afișat pe final de carieră. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Lucian Sânmărtean, noul nr. 10 pe care îl așteaptam la echipa națională. Asta deși are pe tricou… nr. 17. O rază de speranță pentru ceea ce va urma. „Tricolorii” au înlocuit „Ciuleandra”. Acum este la modă este… „Sânmărteanca”! 🙂

Cu Ungaria, selecționerul Pițurcă a preferat să-l schimbe pe Sânmărtean. În minutul 66. Cu ghinion pentru că s-a ales praful de tot. L-aș fi păstrat pe teren și într-un picior că așa sigur se câștiga meciul.
Piți nu a început cu Sânmărtean la Helsinki, iar jocul a continuat să fie la fel de prost precum în cel de-al doilea mitan cu ungurii. Remiza albă de la pauză a fost mai convingătoare decât aprecierile presei sau părerile fanilor. Lucian Sânmărtean a intrat pe teren și a făcut un meci mare. Pase de geniu, driblinguri amețitoare, prestație încântătoare.
Așa s-a schimbat tabela stadionului „Olympic”. Dacă nu intra Sânmărtean fac pariu că se termina 0-0. Un jucător senzațional care driblează, pasează și șutează din instinct. Chestie nativă. O pată de culoare într-un fotbal din ce în ce mai cenușiu. Lui i se datorează, în mare parte, cele patru puncte câștigate de România.
De ce nu a fost convocat până acum? O întrebare care va rămâne, cel mai probabil, fără răspuns. Arabii de la Al Ittihad au venit să-l ia pe Pițurcă, iar dacă actualul selecționer pleacă acolo adio explicații. Și erau necesare pentru că nu există niciun argument serios care să explice tratamentul de care a avut parte Lucian Sânmărtean.
Dar e bine că naționala are un jucător capabil să facă singur diferența. De la Hagi încoace doar Mutu a putut juca un astfel de rol. Mutu și Sânmărtean sunt doi jucători cu personalitate și probabil acesta a fost obstacolul în calea convocării lor la națională. Trist dar ăsta e adevărul!