Rusescu, un caz rezolvat!

ianuarie 29, 2013 in Națională

Cifrele lui Raul Rusescu: Liga 1 – 17 goluri în 18 etape; Liga Europa – patru goluri. Total sezon: 21 de „boabe”. Suficient pentru națională?

Cifrele lui Raul Rusescu: Liga 1 – 17 goluri în 18 etape; Liga Europa – patru goluri. Total sezon: 21 de „boabe”. Suficient pentru națională?

După o lungă perioadă de dezbatere mediatică, publică, selecționerul Victor Pițurcă l-a convocat pe atacantul Raul Rusescu pentru meciul-test cu Australia, programat pe 6 februarie. O victorie a opiniei publice, a presei, a suporterilor. De apreciat decizia luată de Pițurcă după toate criticile care l-au asaltat pe această temă. Un semn că nu este ranchiunos. Altfel, o dovadă că Piți și-a recunoscut greșeala. „Rusescu are o mare problemă, n-are viteză”, a spus Pițurcă, pe 7 decembrie 2012, la Digi Sport. Surprinzător, uite că acum are viteză. Deci, prin deducție logică, nu viteza a fost motivul neconvocării stelistului ci altceva. Ce? Poate vom afla în perioada următoare. Deocamdată, „cazul Rusescu” este rezolvat. Raul joacă alături de „tricolori” contra Australiei!

Neconvocarea lui Raul Rusescu la echipa națională a fost o mare nedreptate. Asta pentru că Rusescu a fost cel mai bun marcator al Stelei în prima jumătate a sezonului competițional. Măcar la amicalul cu Belgia, din 14 noiembrie, putea să fie titularizat dar nu s-a întâmplat deloc asta. Era ceva strigător la cer, mirosea a nedreptate de la o poștă!
După Sf. Nicolae, mai exact pe 7 decembrie 2012, selecționerul Victor Pițurcă explica la Digi Sport de ce nu l-a convocat pe Rusescu la națională: „Rusescu? Eu fac selecţia în funcţie de valoarea jucătorilor, forma lor şi de ceea ce avem nevoie noi la echipa naţională. În plus, fac selecţia în funcţie de cine am eu încredere. Eu nu am nimic cu Rusescu, eu îl apreciez şi am vrut să-l iau la Craiova. Dar la naţională pe postul lui sunt nişte jucători cu calităţi. Jocul nostru se bazează pe viteză, pe contraatac, pe surprinderea adversarului. Rusescu are o mare problemă, n-are viteză. Ce-aş putea avea eu cu Rusescu, care este şi un băiat cu caracter? Când l-am chemat eu la naţională, a avut o perioadă foarte bună. Cu Estonia, voiam să încep cu el. La antremanentele tactice, el a fost în echipa probabilă. Dar el n-a convins, a fost o diferenţă mare între el şi Grozav şi l-a preferat pe Grozav. Sunt jucători cu calităţi diferite. Eu vreau ca Rusescu să marcheze la echipa naţională”.
Astăzi, la aproape două luni distanță, Piți îl cheamă pe Rusescu la lot. Culmea este că Grozav, „termenul de comparație”, a fost convocat și el. De ce atunci Rusescu nu avea valoare, iar acum are? De ce atunci domnul Pițurcă nu avea încredere în Raul, iar acum are? De ce atunci spunea că Rusescu nu este în formă, deși la Steaua marca goluri pe bandă rulantă, iar acum e? De ce atunci Raul nu avea viteză, prin comparație cu Grozav, iar acum are?
Cred că sunt suficiente întrebările. Răspunsurile selecționerului pot lămuri situația sau o pot complica și mai tare. Bine că Raul Rusescu este chemat la națională pentru că adevăratele motive ale neconvocării sale le vom afla cine știe când.