Despre bani și onoare

ianuarie 30, 2013 in Liga 1

Adrian Ropotan întoarce spatele lui Dinamo exact atunci când clubul care l-a format avea nevoie de el!

Adrian Ropotan întoarce spatele lui Dinamo exact atunci când clubul care l-a format avea nevoie de el!

În sportul profesionist banul este pe primul plan. Dar nu în orice condiții. Există reguli, există clauze, există legi nescrise dar respectate. Din păcate, goana după bani a distrus caractere, a înveninat sentimente, a sălbăticit nostalgiile. Un exemplu pe tema asta este mijlocașul Adrian Ropotan. Aflat în dificultate în Rusia, Ropotan a început pregătirile cu Dinamo și a anunțat că rămâne, până în vară, să-și ajute clubul unde s-a format ca jucător. Inițial, un gest de apreciat. Acum, nu mai este cazul. La prima ofertă mai acătării, Ropotan și-a făcut bagajele și a plecat în… Rusia, la Krylia Sovetov. Miza: un salariu de aproape cinci ori mai mare. Iar pe cei de la Dinamo i-a lăsat cu ochii-n soarele cu… dinți. Că doar e iarnă!

Cei de la Dinamo s-au bazat pe cuvântul lui Adrian Ropotan. Un cuvânt care astăzi nu valorează nici cât o ceapă degerată. Ropotan a venit din Rusia cu coada-ntre picoare. „Haita” l-a primit să se antreneze, să rămână în formă. Antrenorul Cornel Țălnar și-a făcut calcule pentru postul de mijlocaș central pe baza promisiunilor făcute de Ropotan.
Și când colo? Doar o stategie de conjuctură prin care „Ropo” a vrut să se acopere în eventualitatea că nu-și găsește un angajament extern. La prima ofertă mai rezonabilă a spus „pas” și a fugit în tabăra rușilor de la Krylia Sovetov, a 14-a clasată în Rusia. Bani mulți. Vreo 30.000 de euro față de doar șapte mii cât i-a dat Dinamo. Pe lună. Dar cu onoarea cum rămâne, nene Ropotane?
Nu poți lăsa baltă o echipă la mijlocul pregătirilor. Astfel de intenții se anunță din timp. Dacă nu venea oferta Kryliei? Atunci Ropotan stătea mult și bine la Dinamo și trăia, până la vară, din cei 7.000 de euro pe lună. Fără nicio problemă.
Înțelegem nevoia jucătorilor de fotbal, a sportivilor, de a căștiga cât mai mulți bani atunci când se poate. Totuși, în cazul lui Adrian Ropotan vorbim despre clubul care l-a lansat în fotbalul mare. Fără Dinamo, „Ropo” nu ajungea în Rusia sau prin alte părți nici la paștele cailor. Măcar din respect pentru Dinamo și pentru antrenorul Cornel Țălnar, o fostă glorie, putea să spună de la început ce intenții are. Sigur nu se supăra nimeni. Ropotan a ales banii dar a renunțat la onoare!