România, mai puțini fotbaliști legitimați decât… Ungaria!

mai 19, 2016 in Special

Fotbalul românesc este într-o criză uriaşă. Baza de selecție scade de la un an la altul. Sunt tot mai puțini cei care încearcă să producă fotbaliști de calitate!

Fotbalul românesc este într-o criză uriaşă. Baza de selecție scade de la un an la altul. Sunt tot mai puțini cei care încearcă să producă fotbaliști de calitate!

Campionatul s-a terminat, Cupa s-a jucat, naționala se pregătește de EURO, iar suporterii fac calcule. Pare o atmosferă de normalitate dar dincolo de ea viitorul fotbalului românesc nu arată deloc bine. Deși sunt reci, cifrele oficiale transmit totuși ceva, iar dacă sunt interpretate corect se pot face din timp strategii care să le corecteze. Conform site-ului www.fifa.com numărul jucătorilor de fotbal înregistrați oficial în România, adică legitimați, este de 108.620. Locul 48 în lume după țări precum Bangladesh, Senegal, Myanmar sau chiar Ungaria. Cei care lucrează în sistem vorbesc despre o scădere importantă. Ungurii, de exemplu, de ani buni investesc sume enorme în infrastructură sau în centrele de copii și juniori. Și uite că ne-au depășit având înregistrați 127.226 de jucători. Dacă Federația și Liga nu fac ceva acum, nu mâine, schimbăm rolurile cu ungurii. Ei vor ajunge ceva mai des la turneele finale de mondiale sau europene, iar noi le vom admira la televizor!

Baza de selecție a fotbalului românesc scade de la un an la altul. O spun cei care lucrează în sistem, o spun suporterii, se vede cu ochiul liber. Copiii nu prea mai dau năvală la fotbal, la sport în general, pentru că sunt atrași de alte ispite, iar pe căutătorii de talente îi numeri pe degetele de la o mână.
Conform statisticilor FIFA (http://www.fifa.com/worldfootball/bigcount/registeredplayers.html) (https://www.quora.com/How-many-footballers-are-in-the-world), România are în activitate 1.034.320 de fotbaliști, iar dintre ei doar 108.620 sunt legitimați la cluburi. Wow… Prin simpla diferență constatăm că există 925.700 de jucători neînregistrați, adică „amatori” (?!). Poate aici stă marele secret al viitorului acestui sport. Dacă acești amatori vor beneficia de un sistem competițional organizat și monitorizat baza de selecție va crește de aproape 9 ori.
Ceva trebuie făcut urgent. În clasamentul forului mondial, România are mai puțini jucători legitimați decât țări ce par exotice pentru fotbal ca Africa de Sud (unde rugby-ul e sportul-rege), Iran, Bangladesh, Myanmar sau Nicaragua. Este o problemă de sistem pe care Federația și Liga trebuie să și-o asume și s-o rezolve rapid. Promovarea jucătorilor tineri și limitarea numărului de străini în echipa de bază reprezintă primul pas. Al doilea, susținerea totală a centrelor de copii și juniori. Nu în ultimul rând, promovarea și dezvoltarea competițiilor dedicate fotbaliștilor amatori. Toate aceste măsuri vor avea ca efect imediat revigorarea bazei de selecție. Mai sunt și altele dar totul e să se vrea!