MLS, fotbalul făgăduinței!

mai 16, 2016 in Internaţional

David Beckham face senzație la LA Galaxy. Chiar și pentru el soccerul american a devenit atractiv. Financiar și nu numai!

David Beckham face senzație la LA Galaxy. Chiar și pentru el soccerul american a devenit atractiv. Financiar și nu numai!

Major Soccer League (MLS), liga profesionistă de fotbal din Statele Unite și Canada, a devenit de ani buni un model de dezvoltare al acestui sport. Începând de la zero sau aproape zero. Toate cifrele care vizează fotbalul de peste ocean sunt explozive: nr. 2 în lume la fotbaliști legitimați, opt stadioane în top 10 ale celor mai mari arene din lume, un „magnet” pentru vedetele fotbalului mondial, numărul spectatorilor în creștere, iar audiențele tv au procente importante în plus. Națiunea care a descoperit cu adevărat fotbalul în urmă cu mai bine de un sfert de veac a pus pe picioare o infrastructură impresionată și a creat o bază de selecție uriașă. La ce import de jucători și antrenori se face astăzi în MLS sunt convins că în circa 10-15 ani aici va fi unul dintre cei mai importanți poli ai fotbalului mondial!

În Statele Unite fotbalul a început să stârnească cu adevărat pasiuni cam de la începutul anilor ’90. În scriptele US Soccer figurau în 2002 circa 17.900.000 de fotbalisti. Astăzi, conform www.fifa.com (http://www.fifa.com/worldfootball/bigcount/registeredplayers.html) (https://www.quora.com/How-many-footballers-are-in-the-world), în soccerul american sunt 24.472.778 de jucători, dintre care 4.186.778 sunt jucători legitimați oficial, iar restul activează în competițiile rezervate amatorilor. Adică locul 2 mondial, după Germania (6.308.946 jucători legitimați) și înaintea unor forțe fotbalistice precum Brazilia (2.141.733) sau Franța (1.794.940). România e pe locul 48 cu 108.620 legitimați. 🙂 Dar despre asta… în curând!
Americanii au luat-o de jos. Cu infrastructura. Cine are baze moderne are și bază de selecție. Așa s-a ajuns ca opt dintre primele zece stadioane ale lumi, ca număr de locuri, să fie în Statele Unite: „Darrell K Royal Texas Memorial Stadium” – Texas (100.119 spectatori), „Bryant – Denny Stadium” – Alabama (101.821), „Tiger Stadium” – Louisiana (102.321), „Neyland Stadium” – Tennessee (102.455), „Kyle Field” – Texas (102.512), „Ohio Stadium” – Ohio (104.944), „Beaver Stadium” – Pennsylvania (106.572) și „Michigan Stadium” – Michigan (107.601). Impresionant!
Încet dar sigur sistemul competițional al fotbalului american s-a pus pe roate: Major League Soccer, North American Soccer League, United Soccer League și National Women’s Soccer League. În sistem au început să intre din ce în ce mai mulți bani, iar apariția vedetelor de top nu s-a lăsat așteptată prea mult timp. Nume mari ca Gerrard, Cole și Robbie Keane (LA Galaxy), Drogba (Impact de Montreal), Pirlo, Lampard și David Villa (New York City) sau Kaka (Orlando City) au ales MLS. O rețetă câștigătoare care a adus în tribune mulți spectatori, iar cotele de audiență au crescut exponential.
Fără doar și poate, pe lângă alte vise frumoase America mai oferă unul: fotbalul făgăduinței. Un fotbal care promite mult și care în următorii 10-15 ani va oferi mari surprize la turneele finale de campionat mondial!