România, la un pas de fericire!

iunie 11, 2016 in EURO 2016

Dimitri Payet (albastru) găsește traseul ideal spre vinclu asistat de privirile neputiincioase ale lui Pintilii, Stancu, Chiricheș și Hoban. Putea fi blocat?

Dimitri Payet (albastru) găsește traseul ideal spre vinclu asistat de privirile neputiincioase ale lui Pintilii, Stancu, Chiricheș și Hoban. Putea fi blocat?

Câteva minute și „tricolorii” plecau cu un punct de pe „Stade de France”. Până la golul fabulos marcat de Payet totul a fost aproape perfect. Magnificul Payet, omul care dăduse pasa decisivă la prima reușită a francezilor. Naționala noastră a arătat bine. Organizare totală, concentrare sută la sută, sacrificiu, încredere și curaj. Toți jucătorii care au evoluat contra Franței au alergat mult reușind astfel să compenseze decalajul valoric față de lotul țării organizatoare a turneului final. Mă tem de un singur lucru: înfrângerea dureroasă venită în minutul 89 să lase urme în plan mental. Nu e deloc confortabil să fii la un pas de fericire și să ratezi punctul din cauza oboselii. Important este că naționala României a arătat ca o echipă mare, iar dacă va repeta prestația din deschidere contra Elveției și Albaniei are mari șanse de calificare. Hai România!

Selecționerul Anghel Iordănescu și elevii săi au reușit să blocheze Franța timp de 89 de minute. Ceea ce părea o vorbă spusă de frică uite că vedetele Franței au fost puse la grea încercare. Doar oboseala din finalul meciului a făcut ca patru jucători români să nu poată pună piciorul la eurogolul decisiv marcat de Payet. Nici Tătărușanu n-a schițat vreun gest.
Explicația înfrângerii este simplă. Oboseala din final i-a făcut pe ai noștri să aștepte atacurile franceze fără a risca cu intrări decisive care să-i scoată din joc sau să creeze spații. Pasele „cocoșilor” mergeau șnur doar că la faza aceea de pomină Payet n-a mai pasat și după o preluare scurtă, „din prima”, l-a executat pe „Tătă” aflat prea în față. Dacă stătea pe linia porții cred că nu era gol deși mingea s-a dus ghiulea în vinclu. 🙁
România a jucat bine. Cu presing început în terenul adversarilor. Năvala francezilor, care se anunța la început de reprize, a fost doar un fâs. Stancu putea detona bomba bombelor chiar din minutul 4 dar și ei au avut o bară și ocazii clare. Elevii „Generalului” au alergat cât pentru șapte meciuri. Fără răutate, poate că acum unii vor înțelege de ce n-a fost convocat jucătorul „X” sau „Y”. La EURO se aleargă, nu glumă!
Naționala României a fost o echipă disciplinată și concentrată tot timpul la tactica stabilită înaintea partidei de deschidere. De mult n-am mai văzut asta. La finalul confruntării arcada lui Raț sângera. Cred că acest moment a spus totul despre atitudinea acestor băieți minunați. Un 1-2 cu Franța greu de suportat însă nu-i nici pe departe un capăt de țară. Dacă păstrăm stilul și tonul ne calificăm mai departe!

P.S. Cât despre Franța pot spune doar atât: dacă în următoarele partide va etala același joc confuz, fără orizont, n-are nicio șansă să prindă finala. Vom vedea dacă a fost efectul meciului de debut sau chiat atât poate!