România, incotro?

martie 4, 2010 in Națională

Debusolarea pare sa fie cuvantul de ordine care descrie, in acest moment, situatia de la nationala. Un 0-2 rusinos cu Israelul care alimenteaza si mai tare criticile adresate selectionerului Razvan Lucescu. Unele pe bune, altele exagerate. In fond, nu poti face din… nimic, bici. Dilema cea mare este insa ce se intampla in continuare. Atacam preliminariile lui Euro 2012 cu generatia lui Mutu si Chivu, intr-o ultima tentativa de calificare, sau sacrificam acest obiectiv pentru reconstructia echipei nationale?

Doua greseli copilaresti au fost suficiente pentru a pune cruce amicalului cu Israelul, altadata o selectionata de batut. Benayoun si Barda au semnat certificatul de mediocritate al unei reprezentative care a uitat ce inseamna aerul tare al inaltimilor. Nici macar schimbarea culorii echipamentului de joc, din galben in rosu, nu a purtat noroc. O superstitie care a aprins comentariile fanilor mai ceva decat fazele de joc.
Lucescu & comp. si-au dorit mult o victorie. Logic, putea fi un altfel de inceput. Mai optimist, mai cu zambetul pe buze. Scuza invocata de selectioner este timpul prea scurt de pregatire. O zi este putin, chiar mai nimic. Dar asta e programul pentru toata lumea. Mai grav mi se pare randamentul sub asteptari al unor jucatori. Degeaba il punem la zid pe Lucescu jr. daca omul nu prea are pe cine sa cheme la lot. Cu Mutu si Chivu o sa ne mai amagim un pic, poate un an, poate doi, poate trei, dar dupa ei e jale.
O mare tevatura s-a creat in jurul numarului 10, Florescu. Mijlocasul formatiei daneze de prima liga FC Midtylland poate fi o solutie intr-un anumit moment dar nu de… 10. Asta a amplificat si mai tare tensiunile deja existente. In istoria echipei nationale tricoul cu numarul 10 a trecut pe la jucatori ca Titus Ozon, Radu Nunweiller, Dobrin, Bölöni, Hagi sau Mutu. Fotbalisti de clasa. Oricat ar fi de bun Florescu, responsabilitatea unui astfel de numar, si la propriu dar si la figurat, este uriasa. Pe de alta parte sunt de neacceptat fluieraturile unor suporteri la adresa lui Florescu. Omul a fost chemat sa apere culorile nationalei si a facut-o cum a putut mai bine.
Nationala este vulnerabila rau de tot. Lipsa de valori autentice scoate si mai mult in evidenta dificultatile aparute prin absenta lui Chivu si Mutu. Din aparare si pana la finalizare. Depindem prea mult de cei doi fotbalisti si asta nu este bine pentru viitor. De fapt, tema aceasta s-a transformat intr-o dilema.
Timpul il preseaza pe selectioner sa ia o decizie. Ori incearca o calificare la Euro 2012 apeland la jucatori experimentati, rutinati, cu vechime la nationala, chiar daca in ultima vreme multi dintre ei au avut probleme fel de fel, ori se uita spre nationala de tineret si la ce-o mai fi prin campionat in vederea unei schimbari radicale de generatii dar si de atitudini. Sincer, as sacrifica o calificare, poate si doua, ca sa pun pe picioare o noua selectionata, cu o alta mentalitate. Romania, incotro?