„Gurita” de… ambitie

februarie 27, 2010 in Stranieri

Cand a ales sa lase Getafe pentru Poli Timisoara in loc de felicitari Cosmin Contra a avut parte de etichete gen… „mos”. Marii analisti mioritici in ale fotbalului l-au luat la misto pe Contra uitand, prea repede, valoarea echipelor la care a activat internationalul roman dar si nivelul fotbalului spaniol din Primera sau Segunda Division. Dupa o pauza de cinci ani, „Gurita” a redebutat la Poli. Cu un gol care avea sa transforme infrangerea in victorie. Respect, Contra!

Era minutul 53 al partidei cu Iasiul. „Studentii” din Copou aveau 1-0 si pareau sa fie destul de stapani pe situatie. Pe teren a intrat insa Cosmin Contra. Un luptator, un jucator care pune mult suflet, un „trabajador” cum il numeau spaniolii. Experienta, tupeul, spiritul de lupta l-au impins sa execute senzational o lovitura libera de la circa 30 de metri. Si gol. Primul reusit pentru Poli in Liga 1.
Contra este un castig pentru gruparea banateana. In primul rand, pentru ca vine dintr-un fotbal serios in care jumatatile de masura nu exista. De aici si atitudinea lui, maniera in care poate gestiona momentele de criza, cum a fost cel din partida cu iesenii. Un fel de „antrenor pe teren”.
La 34 de ani, Contra arata ca mai poate juca. Cel putin aici, in Liga 1. Gurile rele s-au grabit sa-l faca in fel si chip. Etichete precum „mos”, „batranel” sau „bosorog” au inceput sa circule cu o frenezie iresponsabila. O meteahna mai veche a noastra, a romanilor. Nu stim sa ne pretuim valorile. Mai mici sau mai mari. Punem tunurile pe ei, cu tot felul de prostii, si dupa aceea regretam ce-am facut din inconstienta.
„Gurita” nu numai ca va face treaba la Poli dar va reveni si in echipa nationala, pe care a parasit-o tot din cauza unor atitudini neprofesioniste. Criza de jucatori cu care se confrunta selectionerul razvan Lucescu il va impinge sa se uite cu mai multa atentie la evolutiile lui Contra, o solutie in acest moment pentru flancul drept.
Timisoara a mutat bine de tot atunci cand s-a decis sa il „repatrieze” pe „Gurita”. Antrenorul Ioan Ovidiu Sabau avea nevoie de o minte limpede pe teren, in focul meciului. De un jucator care sa isi asume raspunderea in momente dificile, care sa transmita coechipierilor incredere si curaj. Ne tot vaitam de carentele constatate la capitolul mental, in fotbal si nu numai, iar atunci cand apar solutii unii dau buzna si le iau la misto. Complet aiurea.
Faptul ca „Gurita” a riscat sa joace – desi risca o recidiva la accidentarea suferita in perioada de pregatiri din Antalya – spune aproape totul. Fotbalul nostru nu a avut parte de prea multi fotbalisti cu astfel de calitati. Imi vin acum in minte numele lui Gica Popescu, Dorinel Munteanu, Dan Petrescu sau Ionut Lupescu. Contra a oferit mai mult decat un gol. Le-a aratat colegilor ca poate sa ajute echipa. O „Gurita” de ambitie de care „Viola” avea mare, mare nevoie!