Regina Albastra

februarie 27, 2010 in Patinaj artistic

Kim Yu-Na intra pe gheata. Muzica lui Gershwin incepe sa rasune in „Pacific Colliseum” in timp ce patinele sud-coreencei nu mai au rabdare si luneca lin, asemenea unui puf de papadie purtat de vant. Inalta, frumoasa, cu o rochita albastra superba. Un albastru regal care s-a potrivit perfect unei regine venita sa danseze la marele bal din „Palatul de Gheata”. Kim Yu-Na a sfidat gravitatia si a vrajit pe toata lumea cucerind titlul olimpic la Vancouver intr-o maniera impresionanta. O „Regina Albastra” nascuta din sclipirile ghetii, gratie si muzica.

Desi era cotata drept mare favorita, coreeanca Kim Yu-Na s-a comportat precum o debutanta dar cu lectia foarte bine invatata. Socul l-a produs din prima secunda, ea preferand muzica lui George Gershwin, unul dintre mai populari compozitori americani din prima jumatate a secolului al XX-lea, foarte iubit si in Canada. Elementele de jazz simfonic combinate cu cele de muzica usoara i-au definit cum nu se poate mai bine personalitatea lui Kim Yu-Na. Din prima, asta a contat.
Elementul muzical s-a combinat apoi, intr-un amestec tulburator, cu albastrul regal al rochitei si sclipirile luciului ghetii. De ce albastru? Poate pentru ca este considerata ca fiind culoarea cea mai adanca, privirea patrunzand in ea fara a intalni nici un obstacol. Kim Yu-Na plutea gratios la marele bal. Lumea stia ca ea va fi incoronata ca regina dar astepta momentul solemn. Secundele s-au comprimat instantaneu de parca exercitiul asiaticei nu se mai termina. Toti doreau sa continue la infinit, asemenea unui arc peste timp.
Si a mai fost ceva. Un program acrobatic ireprosabil. Sase sarituri triple de mare dificultate executate cu o lejeritate absolut dezarmanta. Fara ezitare, fara pic de tremur, fara frica. Kim Yu-Na domina nu numai sala ci si gheata. Aterizarile au fost perfecte, la milimetru. Uluirea arbitrilor dar mai ales a spectatorilor era provocata de definitia perfectiunii pe care Kim Yu-Na o desena pe gheata. Cu un record absolut de puncte, 228,56. La 23 de „lungimi” in fata ocupantei locului 2, japoneza Mao Asada.
Deodata, muzica s-a oprit in timp ce sala a explodat in ovatii. Ploaia de flori s-a pornit din senin. Toate evolutiile de exceptie din ultimii ani s-au adunat acum intr-o medalie olimpica de aur. Asta in timp ce „Regina Albastra” aluneca incet, incet, spre mantinela. Mi-am dat seama ca este voarba despre o fetita frumoasa de 19 ani cand i-am zarit lacrimile pe obraji… Devenise campioana olimpica!