România fără… ultimul cartuș!

octombrie 11, 2013 in CM 2014 - Brazilia

Naționala României nu mai depinde de ea ci de alții. Rămâne întrebarea: de ce s-a ajuns aici?

În lupta pentru baraj, naționala României nu mai depinde de ea ci de alții. Rămâne întrebarea: de ce s-a ajuns aici?

Doar 4-0 cu Andorra și, ca de obicei, echipa națională așteaptă ultimul meci din grupă. Cu ochii la Istanbul și cu teama că Olanda și-a consumat golurile în galopul de sănătate cu Ungaria. Dar cel mai important este să batem Estonia. Cu Andorra au fost destule ezitări, pase greșite și nesimcronizări. Dar parcă nici astea nu mai contează. Ne-am obișnuit cu ideea de a aștepta ultima secundă a preliminariilor ca să vedem dacă mergem mai departe sau nu. Calificarea la baraj putea să fie rezolvată până la această ora. Chestie de mentalitate. N-aș vrea să trăim o victorie a Turciei și să rămânem acasă din cauza golaverajului. Așadar, ultimul cartuș este la olandezi. Naționala României stă la voia norocului pentru că nu se mai poate ajuta singură!

„Tricolorii” au avut o prestație neconvingătoare contra Andorrei. În special în primul mitan. Au sărit în ochi pasele greșite, preluările anapoda, nesincronizările atacanților cu linia de mijloc și precipitarea. Dorința de a face golaveraj este o explicație dar nu o scuză.
Un 8-0 cu Andorra oferea naționalei noastre mari șanse de a ajunge la baraj chiar dacă Turcia învinge Olanda. Acum, „tricolorii” sunt obligați să bată Estonia la o diferență cu patru goluri mai mare în caz de victorie a „ienicerilor” la o „boabă” distanță. Dar cu estonienii va fi mult mai greu…
S-a văzut din avion că echipa națională nu mai are acel număr 10 care să facă diferența și să-și asume responsabilitatea în momentele dificile ale jocului. Așa a fost de ani și ani. Dobrin, Balaci, Hagi sau Mutu sunt ultimii „decarii” în jurul cărora s-au construit reprezentative cu personalitate.
Faptul că România așteptă ultimul meci al campaniei de calificare, ca să vadă ce și cum, nu este o surpriză. Ne-am obișnuit cu această postură. Spre deosebire de alte dăți, când soarta era în mâna „tricolorilor”, rezultatul final depinde acum de… alții. Parcă tot căutăm cu lumânarea astfel de momente și nu e bine.
O notă proastă pentru Chiricheș care a luat aiurea un cartonaș galben echivalent cu suspendarea sa în meciul cu Estonia. Găman e gata să-l înlocuiască însă „Chiri” dădea colegilor un plus de încredere și liniște. Doar e căpitan!
Nu este vorba de griji ci doar de statutul confruntării cu Estonia. Dintr-un joc care trebuia să fie o simplă formalitate iute că a devenit unul capital pentru prezența României la baraj. Doar că ultimul cartuș îl au… batavii, nu „tricolorii”!