Cu Andorra, frică sau… joacă!

octombrie 10, 2013 in CM 2014 - Brazilia

Andorra - România, două țări cu aceleași culori pe drapel: roșu, galbem și albastru. La fel și tribunele arenei care va găzdui jocul: Estadi Comunal d'Andorra la Vella. Hai România!

Andorra – România, două țări cu aceleași culori pe drapel: roșu, galbem și albastru. Inclusiv tribunele arenei care va găzdui jocul: Estadi Comunal d’Andorra la Vella. Hai România!

O stare de spirit imposibil de imaginat pe vremea „Generației de aur”. Cu un astfel de adversar, Hagi și colegii săi numărau golurile ce depășeau borna 4. Acum suporterii se mulțumesc cu mai puțin. Frica de Andorra este un sentiment Indus care nu predomină însă e real. Totul pleacă de la faptul că România nu mai sprerie pe nimeni. Nici măcar pe ospătarii, funcționarii, agenții poștali sau ofițerii bancari care activează, cu statut de semiprofesioniști, în reprezentativa acestei țări. Faptul că selecționerul Victor Pițurcă vrea „să marcăm repede pentru că altfel am putea avea probleme” amplifică senzația de incertitudine. Una falsă și generată de eșecurile din ultima vreme. „Tricolorii” au valoare și pot să facă scor. Dacă și-au pierdut încrederea în ei, chiar și cu Andorra, atunci e grav. Andorra – România, vineri, ora 21:30, în direct la TVR 1. Hai România!

Exotica națională a Andorrei este un subiect mai mult pentru bancuri decât pentru fotbal. Cu toate astea, deși are statut de mare favorită, reprezentativa României își face socoteli pe seama meciului de vineri seară. Corect. Nu e bine să iei în râs un astfel de adversar după ce Olanda a deschis scorul, acasă la ei, în minutul 50. Dar nici să lași senzația, chiar și cu scopuri strategice, că meciul va fi unul greu.
Nu mă mai miră o astfel de atmosferă. Teama apare atunci când jucătorii nu mai au încredere în potențialul lor. Și asta din cauza rezultatelor negative înregistrate în meciurile decisive. Cum a fost acel 0-2 cu Turcia. Altfel, orice formă de scuză invocată cu ocazia acestui meci este de râsul curcilor. Chiar și fără titularii de drept, „tricolorii” pot să-i bată măr pe andorrezii ăia care joacă fotbal doar de plăcere.
Și ar mai fi ceva. În acest moment, naționala României nu mai sperie pe nimeni. Adversarii simt asta și, în ultimii ani, i-au ținut pe „tricolori” departe de turneele finale. Așa se întâmplă acum când România stă la mila Olandei. O victorie la 7-8 goluri diferență cu Andorra ar pica la țanc, pentru golaveraj, dar tare mă tem că prudența excesivă nu va face această diferență.
Selecționerul Victor Pițurcă este precaut, Mățel se mulțumește și cu un 1-0, iar Găman, Gigel Bucur şi Keşeru sunt nume neobișnuite printre titulari. Trei motive care induc o stare ciudată. Frică sau joacă?
Echipa probabilă: Tătărușanu – Latovlevici, Găman (Chiricheș), Goian, Mățel – Lazăr, Bourceanu – Grozav, G. Bucur (Stancu), Maxim – Keșeru.