Piți, tu aveai viteză?

decembrie 7, 2012 in Națională

Selecționerul Pițurcă are de rezolvat problema Raul Rusescu. Atacant = gol. O egalitate de care Piți nu vrea să țină cont. De ce?

Nu-mi vine să cred ce a declarat selecționerul Victor Pițurcă despre Raul Rusescu. „Când l-am chemat la națională (n.r. – cu Andorra) am vrut să încep cu el titular, însă la antrenamentul de dinaintea meciului, diferența dintre el și Grozav a fost foarte mare, așa că l-am preferat pe Grozav”, a spus Piți la Digi Sport. De ce l-a comparat cu Grozav și nu cu Marica? Măcar era mai credibil refuzul de a-l chema la lot. Pițurcă este un antrenor versat și știe bine că la viteză jucătorul Petrolului este de top. Îl întreb pe domnul Pițurcă dacă își mai aduce aminte cum juca domnia sa atunci când evolua ca atacant la Steaua? Țin minte că era excelent la jocul de cap și destul de lent atunci când trebuia s-o ia la goană după minge. Nu mai lungesc vorba. Rusescu este jucător de națională. Restul sunt răutăți!

Dinamică… Viteză… Da, sunt calități de care se ține cont în fotbalul modern. Dar știm la fel de bine că un atacant veritabil e musai să aibă simțul porții. Adică s-o bage-n ațe chiar și fără să se uite unde este portarul sau poarta. Plus forță în sut. Mai ales de pe loc. Raul Rusescu le are pe toate astea. Ne-a arătat și la Copenhaga de ce este în stare dar nu l-a convins pe selecționerul Victor Pițurcă.
Mă gândesc, câte goluri ar trebui să marcheze Rusescu ca să fie chemat la lot? În acest sezon a dat 21. Poate nu e suficient. Mai știi? Poate trebuie 100! Dincolo de ironie chiar este o temă de analiză pentru jurnaliștii de sport și nu numai. A invoca lipsa de viteză drept criteriu de neconvocare a atacantului Stelei miroase a altceva. Și nu e corect pentru că lumea vede cine dă gol și cine alergă pe lângă minge sau cu minge dar… degeaba.
La Copenhaga, Rusescu a rezolvat totul în vreo două secunde. Nu cred că a durat mai mult de când a atins mingea și până a tras la poarta danezilor. Asta nu e viteză de reacție? Îl întreb pe domnul Victor Pițurcă ce viteză avea domnia sa când juca în marea echipă a Stelei din anii ’80? L-am urmărit atunci cu mare plăcere, cu ochii adolescentului, dar nu-mi aduc aminte ca Piți să fii rupt gura târgului la acest capitol. Dimpotrivă. Pițurcă uimea atunci prin plasament și un joc aerian de excepție dar nu era un „vitezist” deși aceasta era porecla la modă pentru jucătorii acelei echipe fantastice.
Mi se pare o lipsă de politețe față de Rusescu să îl compare cu Grozav pe criteriul de viteză. E clar că petrolistul e as la acest capitol. Naționala are nevoie de un marcator sută la sută. Pur sânge. Dacă era pus în oglindă cu Marica poate înghițeam gălușca. Așa, nu. Îmi pare rău că selecționerul are o astfel de viziune și jucători ca Rusescu sau Săpunaru stau acasă din motive de dinamică sau nu mai știu ce moft.
Selecționerul Pițurcă greșește grav în cazul lui Raul Rusescu și lasă impresia că are ceva cu el deși poate nu este așa. Probabil va fi și mai ferm cu Rusescu după ce citește tot ce s-a scris pe tema asta. Este un risc pe care și-l asumă. Acum vine vacanța… Se uită totul repede însă în caz de eșec la Budapesta, în primăvară, sau la finalul campaniei de calificare pentru Mondialul din Brazilia, lumea și presa va redeschide dosarul „Rusescu” și își va aduce aminte de tot ce-a spus Piți despre el. Atunci va fi prea târziu ca domnul Pițurcă să mai schimbe ceva pentru că nu va mai selecționer!