Piți, te-am judecat greșit!

septembrie 7, 2013 in Națională

Selecționerul Victor Pițurcă a fost aplaudat când a intrat în sala unde s-a ținut conferința de presă după acest istoric 3-0 cu Ungaria. Chiar a meritat aplauzele!

Selecționerul Victor Pițurcă a fost aplaudat când a intrat în sala unde s-a ținut conferința de presă după acest istoric 3-0 cu Ungaria. Chiar a meritat aplauzele!

Întotdeauna am avut puterea să recunosc atunci când fac aprecieri eronate la adresa cuiva. Și noi, jurnaliștii, suntem tot oameni și putem greși. L-am judecat prea aspru pe Victor Pițurcă în privința neconvocării lui Adrian Mutu și a altor aspecte vizând criteriile de selecție la echipa națională. Indiferent de rezultatul meciului cu Turcia această constatare rămâne valabilă. Victoria zdrobitoare în fața Ungariei (3-0) ne (re)confirmă axioma că selecționerul este cel care face legea pe banca tehnică a oricărei reprezentative de fotbal, și nu numai, și tot el răspunde pentru rezultate. Pițurcă, cu stilul său mai rece și puțin prietenos, a scos un rezultat mare pentru sufletul românilor. Până la urmă el știe cel mai bine ce se întâmplă în vestiarul echipei naționale. Piți, te-am judecat greșit! Felicitări pentru victorie!

L-am criticat pe selecționerul Victor Pițurcă deoarece nu l-a convocat pe Adi Mutu la națională. Asta pentru că și-a încălcat propriile principii: să fie în formă, să joace meci de meci etc. Și pentru că a adus jucători care fie nu sunt titulari sau, mai grav, nu au echipă. Cazul Marica. M-am înșelat, ne-am înșelat.
O reprezentativă națională nu este o problemă de matematică unde aplici formula și obții rezultatul corect. O națională este ceva viu, cu „n” caractere, cu trăirile ei, cu problemele ei. Uneori, regulile și criteriile de selecție nu mai valorează doi bani atunci când vine vorba despre atmosfera din vestiar. Acolo trebuie să existe un singur grup, nu „bisericuțe”, o singură voință și-o singură dorință: victoria!
Acum am înțeles de ce Piți nu l-a chemat pe Adrian Mutu. Dincolo de valoare, Mutu este genul de jucător care nu se împacă așa ușor cu statutul de „rezervă de lux”. Pe tema asta are reacții, fel de fel, iar multe dintre ele țin prim-planul emisiunilor de știri. Așa ceva tensionează vestiarul și îl împarte în grupuri de influență. Nu de asta era nevoie la „dubla” crucială cu Ungaria și Turcia!
De ce Marica? Da, băiatul încă nu și-a găsit echipă dar s-a antrenat pe unde și cu cine a putut. Nu oricum, după ureche, ci profesionist. În plus, un fotbalist valoros știe cu minga și la 12 noaptea, și pe ploaie, și pe gheață, și pe ce vreți voi. Și a arătat cu ungurii de ce este în stare. Mai e ceva. Marica are un caracter puternic care unește grupul, nu îl dezbină. E important, chiar foarte important la nivelul unei selecționate naționale care își propune să ajungă la Mondiale!
Nu în ultimul rând, meseria de selecționer mai cere fler și, uneori, noroc. Victor Pițurcă nu duce lipsă de ele, iar rezultatul cu Ungaria confirmă tot ceea ce am scris mai sus. De aceea spun că l-am judecat greșit în privința ultimelor decizii luate la echipa națională. Succes cu Turcia!