Naționala, valoarea și viitorul

septembrie 6, 2015 in EURO 2016

La Budapesta, apărarea a fost cât de cât ok dar frica de înfrângere a tăiat elenul atacanților!

La Budapesta, apărarea a fost cât de cât ok dar frica de înfrângere a tăiat elenul atacanților!

Cu Ungaria ne-a fost frică să forțăm victoria. Teama de eșec a fost mai mare decât dorința câștigării celor trei puncte. Și asta pentru că nu există acel număr 10 care să facă diferența. Dobrin, Balaci, Hagi… De la retragerea „Regelui” s-a cam tras cortina. Sânmărtean nu e ca ei. Nici măcar n-are nr. 10 pe tricou. L-a avut Maxim care a jucat câteva minuțele. Și-atunci cine să facă diferența? România plus Ungaria egal ZERO. Acesta este rezultatul corect al ecuației de la Budapesta. Explicația: asta e valoarea! În timp ce acasă Ianis Hagi a văzut meciul tineretului la televizor că n-a vrut să-l convoace selecționerul Cristi Dulca. Și ne-au tras-o bulgarii de ne-au sărit capacele. Păi dacă nici Ianis nu are loc la U21, deși joacă în Liga 1 și dă goluri, ce să mai comentăm oameni buni?

Criza de accidentări și valori la echipa națională explică semieșecul din Ungaria. Unii zic că e bine că am luat un punct și, cu chiu cu vai, vom ajunge la EURO 2016. Poate așa o fi însă la ce-au jucat ungurii trebuia să câștigăm meciul. Keșeru, Sânmărtean, Popa, Torje și colegii lor sunt jucători de calitate, băieți de treabă dar între ei și generația lui Hagi există un decalaj valoric ca de la cer la pământ. De aici diferența și rezultatele.
O altă explicație este absența acelui nr. 10 de clasă. Naționala României a evoluat mereu coordonată de un asemenea jucător. Dobrin, Balaci și Hagi au făcut-o la cel mai înalt nivel însă acum e mai greu. Sânmărtean e bun, e tehnic, valoros, dar nu are clasa celor trei. Culmea, deși merita, nu i s-a dat nr.10. Poate că un astfel de gest îl responsabiliza și mai mult. La purtat Maxim, pe final, câteva minuțele. Dacă „decarul” naționalei a ajuns să fie rezervă e ceva jenant care trebuie musai schimbat. La meciul cu Grecia.
Nici măcar viitorul nu sună bine. Naționala de tineret a fost bătută de Bulgaria, la Tg. Mureș, cu 2-0. Praf și pulbere. Deși joacă la Viitorul, o echipă din primele cinci clasate, deși a dat goluri și bifează minute bune în Liga 1, Ianis nu a fost nici măcar convocat la lot. O avea el 16 ani, în octombrie face 17, dar merita. Tatăl său, Gică Hagi, a fost pus căpitan la naționala mare când avea 18 ani. De Mircea Lucescu. Poate că selecționerul Dulca va învăța ceva din asta. Decât rezervele străinilor mai bine tinerii autohtoni care joacă etapă de etapă. Poate așa se schimbă viitorul!