Naționala între… scandaluri

septembrie 3, 2013 in Națională

„Arena Națională” va fi arhiplină la ora meciului cu Ungaria. Naționala are nevoie de suporteri și, la fel de mult de mass-media. Nu de scandaluri!

„Arena Națională” va fi arhiplină la ora meciului cu Ungaria. Naționala are nevoie de suporteri și, la fel de mult, de… mass-media. Nu de scandaluri!

L-am criticat pe selecționer ori de câte ori a fost cazul, indiferent de nume, i-am criticat pe „tricolori” după un meci slab sau un rezultat anapoda. Muștruluiala gazetărească, cu argumente, face bine la moral. De data asta sar în apărarea echipei naționale. Nu mi se pare normal ca înaintea unui joc decisiv, cum este cel cu Ungaria, să se bată toaca pe subiecte cu iz de scandal. Ba că relația dintre selecționer și jucători are la bază alte „motive” decât valoarea individuală, ba că ungurul Hajnal a divulgat presei secrete din vestiarul „tricolorilor” pe care le-a aflat de la… Maxim, ba una, ba alta. Chiar dacă astfel de subiecte au în ele un sâmbure de adevăr nu este momentul ca acestea să țină audiența. Partida cu Ungaria este dificilă, iar naționala are nevoie de un climat pro, nu de unul contra. Și totuși rămâne întrebarea: de ce tocmai acum astfel de „subiecte”?

Tactică, variante de joc, nume, titulari, absențe, șanse… Sunt multe aspecte interesante care constituie subiecte de interes pentru iubitorii de fotbal. Și chiar țin audiența sau tirajul dacă sunt prezentate cu argumente și pasiune.
Meciul cu Ungaria este ceva special. Nu trebuie să ascundem acest adevăr dar nici nu trebuie să exagerăm pe tema asta. Pe lângă miza „regională”, deja cunoscută, există și miza pur fotbalistică. De fapt asta contează sau ar trebui să conteze. România are nevoie de victorie pentru a mai spera la baraj!
Din păcate, atmosfera mediatică nu este una de mobilizare ci mai degrabă de… înfierbântare. În loc de formule și sisteme de joc se lansează ipoteze răutăcioase despre maniera în care s-a făcut selecția. Corect. Sunt multe de spus însă vorbele nesusținute de dovezi concrete fac mai mult rău naționalei decât bine și întărâtă fanii. De aici până la huiduieli și înjurături nu mai este decât un pas.
Se face mare tam-tam pe declarațiile ungurului Tamas Hajnal care a vorbit despre atmosfera tensionată din cantonamentul „tricolorilor”. Cu aluzie că știe asta de la… Alex Maxim. O fi, n-o fi, dar nu era momentul pentru astfel de abordări. Mai bine ne uităm spre campionatele tari ale Europei acolo unde prima reprezentativă are parte de susținere și recomandări, iar după jocuri, dacă este cazul, de critici.
E greu să te concentrezi când scandalurile sunt ridicate la rang de interes național. Selecționata României încearcă să realizeze o performanță importantă însă are nevoie și de presă, nu doar de suporteri. Nu este vorba de a tăinui adevărul ci doar de a prezenta un anumit gen de întâmplări după confruntările importante cu Ungaria și Turcia. O chestiune de câteva zile. Altfel naționala rămâne să facă slalom printre scandaluri!