Grupa D de la „Dacă…”

septembrie 4, 2013 in Națională

Dacă nu joacă Mutu va fi mai ușor să învingem Ungaria? Dacă juca exista o șansă în plus!

Dacă nu joacă Adi Mutu va fi mai ușor să învingem Ungaria? Dacă juca exista o șansă în plus!

Dacă naționala de fotbal a României învinge Ungaria face un pas important spre baraj. Dacă bate și Turcia șansele de a juca „dubla” de calificare la Mondialele găzduite de Brazilia cresc simțitor. Dacă se ajunge la baraj asta nu înseamnă că au fost obținute biletele pentru Rio de Janeiro. Dacă nu obține calificarea la turneul final al Campionatului Mondial 2014 naționala intră, din nou, în reconstrucție. 🙂 Dacă nu câștigă șase puncte din șase, cu Ungaria și Turcia, selecționerul Victor Pițurcă va avea viață grea cu toată lumea: federație, mass-media, suporteri. Și seria lui „dacă” poate să continue. Până și coincidențele spun același lucru. România este în grupa D. Un „D” de la „Dacă…”!

Prea mulți de „dacă” în viața echipei naționale. Mai ales după retragerea generației lui Hagi. Acum, și mai și. O groază de „dacă” înainte de a formula păreri cu privire la selecție, echipă sau sisteul de joc. Ceva firesc. Rezervorul din care se alimentează reprezentativa, adică Liga 1, este din ce în ce mai gol. Nu mai sunt valori autentice, iar cele care există le numeri pe degete.
Pe vremea lui Gică Hagi erau soluții pentru fiecare post. Ieșea titularul, un jucător excelent, și intra rezerva, un jucător bun. Acum titularul este la nivelul „bun”, iar rezerva este cotată ca „soluție de avarie”. Nu vreau să supăr jucătorii dar așa stau lucrurile. Dacă luăm post pe post naționala care a fost la World Cup ’94 și o comparăm cu cea de azi concluziile sunt cele de mai sus!
Nu este vinovat selecționerul Victor Pițurcă, nici jucătorii convocați. Doar sistemul. Adică Federația și Liga Profesionistă, foruri care puteau face mai mult pentru a promova valorile autohtone, tinerii de perspectivă. De aceea am ajuns să spunem mereu „dacă” atunci când vorbim despre echipa națională. Nu există certitudini și, din păcate, nici ceva viitor.
Până și destinul ne-a trimis un semn. România este în grupa D. „D” de la „Dacă…”. Așa începe orice propoziție care vizează prima reprezentativă, iar ticul ăsta va dispărea abia atunci când vom ajunge, din nou, la un turneu final. În 2014, la Rio? În 2016, la Paris? Sau când? Cine știe? 🙂