Cu Ungaria? Doar un meci!

septembrie 2, 2013 in Națională

Dzsudzsak Balazs, unul dintre jucătorii importanți ai Ungariei. „Tricolorii” au o clasă peste maghiari și pot câștiga meciul!

Dzsudzsak Balazs, unul dintre jucătorii importanți ai Ungariei. „Tricolorii” au o clasă peste maghiari și pot câștiga meciul!

Război este în Siria. Vineri seară, la București, este doar un meci de fotbal. Nimic mai mult. Cu orgolii, cu miză, cu ambiții dar tot meci de fotbal rămâne. Nu este cazul să escaladăm tensiunea înaintea acestui joc, poate decisiv pentru baraj. Nu de alta dar nu le facem bine „tricolorilor”. Dimpotrivă, vor avea de suportat emoții și mai mari. Putem ajunge la barajul de Mondiale dacă învingem Ungaria. Sunt convins că publicul va avea rolul său însă tot echipa va duce greul. Avem un campionat mai tare ca al maghiarilor. Și jucători cu experiență în partidele decisive. Fotbalul românesc are nevoie să rămână aproape de Cupa Mondială. Dacă nu o calificare măcar să jucăm barajul. Ar fi o motivație cu ceva speranțe pentru viitor!

Nu va fi un meci ușor cu Ungaria. Și nici cu Turcia. Ziarul francez „L’Equipe” dă apă la moară selecționerului Victor Pițurcă și spune despre Adrian Mutu că „este o umbră”. Poate. Rămân la părerea că „Briliantul” trebuia convocat și putea ajuta naționala chiar și din postura de rezervă. Dar Pițurcă este cel care decide și tot el va răspunde pentru rezultatele din „dubla de foc”.
În partida cu maghiarii presiunea va fi incredibilă. Orice moment de relaxare poate însemna sfârșitul poveștii. Pot exista momente dificile: să fim conduși, să căutăm golul izbăvitor în ultimele secvențe ale jocului sau să apărăm un avantaj fragil. Important este ca „tricolorii” să fie pregătiți psihic pentru astfel de momente. Altfel e complicat.
Ungaria nu mai este ciuca bătăilor cum se întâmpla cu ani în urmă. Eșecurile în lanț au împins federația de la Budapesta spre reforme. Ungurii au investit masiv în copii și juniori, iar acum vin la București cu jucători extrem de valoroși precum Dzsudzsak sau Salai.
Până la urmă este doar un meci. De aici încolo se intră pe o spirală periculoasă pentru toată lumea. E musai ca suporterii prezenți pe „Arena Națională” să încurajeze naționala, indiferent de rezultat, și să lase acasă lozincile naționaliste, xenofobe sau șovine. Pe un stadion chiar nu-și au rostul!