Nationala, inca in… probe!

februarie 9, 2011 in Fotbal, Națională

Chiar daca a ratat calificarea in finala turneului din Cipru, nationala de fotbal a Romaniei da semne ca poate reveni la viata dupa un an 2010 de cosmar. Tinand cont de rezultatul din timpul regulamentar (2-2) as spune ca este ok daca ne gandim ca Ucraina a folosit cea mai buna echipa a sa. Selectionerul Razvan Lucescu a mizat pe tineri, in frunte cu Gardos si Papp, cuplul de fundasi centrali de la reprezentativa U-21. Le mai trebuie insa experienta competitionala dar cam asta e drumul…

Desi „tricolorii” si-au dorit mult sa joace in finala „Cyprus Cup” elevii lui Razvan Lucescu au fost eliminati de Ucraina care s-a impus cu 4-2 la penalty-uri. Nu este o drama. Ucraina, calificata din oficiu la Euro 2012 in calitate de tara organizatoare, a folosit cea mai buna formula de echipa. De cealalta parte, Romania se gandeste la viitor si a mizat pe dorinta de afirmare a unor tineri talentati precum Gardos, Papp sau Liviu Ganea.
In ciuda lipsei de experienta la unii dintre jucatori nostri, echipa a functionat destul de bine avand puterea sa revina de la 0-2. Gratie lui Alexa. Asta in prima repriza. Jucatorii lui Razvan Lucescu au avut insa o alta atitudine in cel de-al doilea mitan. Pressing, actiuni purtate pe extreme, daruire… De aceea au si controlat ostilitatile pana la finalul celor 90 de minute regulamentare. Nu si la loviturile de departajare…
Nu cred ca meciul de la Paralimni a fost mai bun decat cel din 2010, de la Lvov, cand „tricolorii” au pierdut cu 2-3 in urma unor grave erori de arbitraj. Pot spune insa ca amicalul din Cipru ne da mai multe motive de a fi optimisti. Promovarea unor fotbalisti care au confirmat la nationala de tineret sub comanda lui Emil Sandoi, cum ar fi cuplul de fundasi centrali Gardos si Papp sau atacantul Liviu Ganea, este dovada ca putem spera la mai mult.
Nu ar fi o drama ratarea calificarii la Euro 2012 in conditiile in care competitia interna ofera din ce in ce mai putine valori echipei nationale. E musai sa promovam jucatorii tineri, de perspectiva, care sa acumuleze experienta astfel incat sa ne gandim la Mondialul din 2014. Fotbalul romanesc inca mai are potential de a obtine rezultate importante la nivelul echipei nationale. Totul depinde insa de rapiditatea si inspiratia cu care se va realiza schimbul de generatii.
Important este ca procesul de intinerire sa continue si in meciurile urmatoare. Mai avem un test, chiar astazi, contra Ciprului. Pe mine unul ma intereseaza ca tinerii chemati de Razvan Lucescu sa se integreze repede. Ei sunt viitorul. Despre alte lucruri vizand echipa nationala dupa ce vedem meciul cu Cipru. Diseara, la ora 20:30, pe TVR2.