Naționala, în beznă!

martie 27, 2017 in CM 2018 - Rusia

Antrenorul Christoph Daum, cinci titluri de campion în trei țări. Dar una e la club și alta la națională. Cu România a dat-o-n… bară!

Fotbalul românesc se afundă tot mai mult într-o beznă ce pare fără de sfârșit. De genul celei în care se află Ungaria, națională care din anul 1990 n-a mai ajuns la mondiale. Egalul alb ca varul cu danezii echivalează cu un fel de adio pus calificării. „Tricolorii” mai au șanse pur teoretice că practic jocul lor nu produce goluri și nici victorii. Schimbarea sistemului de joc nu a adus nici măcar acel tot anunțat spirit ofensiv. Jucătorii nu s-au simțit în largul lor, iar asta și-a pus amprenta asupra rezultatului. „Experimentul” selecționerul Christoph Daum a eșuat total. Până duminică seară, Federația a reușit să ofere suporterilor fel și fel de iluzii. Acum s-a cam terminat. Naționala este în beznă. Mai grav decât acest 0-0 cu Danemarca mi se pare dezastrul naționalei U21 din Spania unde „tineretul” a pierdut categoric în fața Rusiei (1-5) și Danemarcei (0-2). Prezentul e trist, viitorul e praf. Cine răspunde?

Ce să mai comentăm după un meci în care „tricolorii” aveau nevoie de victorie dar în multe momente au lăsat senzația că vor să se termine 0-0? Joc dezamăgitor. Chiar și în prima repriză când am mai avut ceva ocazii de gol. Un grup de jucători valoroși păreau că nu știu pe ce lume se află din cauza sistemului de joc. „Experimentul” Daum, cu trei fundași, s-a dorit a fi un „cap de pod” pentru un joc combinativ, în viteză și eficient. În realitate am avut parte de ezitări, greșeli copilărești, nesincronizări și chiar gâfâieli atunci când danezii atacau cu toate liniile.
Ce poate face Federația? Simplu: demiterea lui Christoph Daum. Altfel, șefii fotbalului românesc își asumă riscul ca 10 ani de acum încolo, cât vor să-i prelungească neamțului contractul, să se rateze calificare după calificare. Oameni buni, naționala României pare o echipă de ligă secundă incapabilă să viseze la promovare. 🙁
Cine să vină? În secunda asta îmi trec  prin minte două nume: Gică Hagi sau Dan Petrescu. Oricum, să fie român, să cunoască bine ce și cât putem în sportul ăsta. Cei doi pot reconstrui echipa națională chiar din aceste preliminarii ratate ale mondialului găzduit de ruși. Selecție dură, din ce a mai rămas bun, atitudine și dorință. E prea mult să ceri asta unor jucători chemați să îmbrace tricoul cu tricolor? Cred că nu!
Cine nu riscă, nu câștigă! Selecționerul Christoph Daum a lăsat să se înțeleagă că va risca dar n-a făcut-o. S-a mulțumit să nu pierdă, iar starea asta s-a transmis la echipă. Probabil că se vor găsi scuze care mai de care. Adevărul este că naționala e praf și dacă nu se schimbă ceva, ACUM, pe banca tehnică, vom continua să ne amăgim cu iluzii de genul că jucăm la victorie toate meciurile dar ne mulțumim dacă scoatem remize! 🙁