Nationala, imaginea sistemului

august 14, 2010 in Fotbal

Infrangerea din meciul amical cu Turcia confirma starea de mediocritate in care a ajuns prima reprezentativa. Lipsa vizibila de valoare explica esecurile „tricolorilor” din ultima vreme. Drama este ca nu se poate schimba ceva peste noapte. Dimpotriva. Modul in care a fost gestionat fotbalul romanesc in ultimii ani, indiferenta afisata, ani la rand, fata de centrele de copii si juniori si atmosfera de „haiducie” care domneste in mai toate ligile se oglindesc, inevitabil, in jocul echipei nationale. Lucrurile pot deveni insa si mai grave…

Pe data de 3 septembrie nationala Romaniei debuteaza in preliminariile lui Euro 2012, contra Albaniei. Un adversar artagos, incomod si capabil de surprize. Dar nu asta ne intereseaza acum ci forma slaba pe care o traverseaza selectionata pregatita de Razvan Lucescu.
Nu cred ca este cazul sa punem tunurile pe antrenor. In fond, chiar daca a mai si gresit, Razvan Lucescu lucreaza cu ce ii pune la dispozitie competitia interna plus grupul de „stranieri”, cati or mai fi ei. Exceptand cativa jucatori, lipsa de valoare este de departe problema la zi. O tema care nu se poate rezolva cat am bate din palme si care deriva din indiferenta afisata de sistem, ani la rand, fata de viitorul fotbalului romanesc.
In loc sa vorbim despre o evolutie constatam ca lucrurile merg din rau in mai rau. Cele 80 de minute in care „tricolorii” ne-au demonstrat ca pot juca de la egal la egal cu Turcia nu sunt suficiente pentru a demonstra ca ne aflam pe drumul cel bun. Lipsa de consistenta, de-acum proverbiala, defineste, in linii mari, forma la care se afla in acest moment nationala de fotbal.
Am spus-o la emisiune, o repet si acum: fotbalul din Romania risca sa urmeze traiectoria celui maghiar care nu a mai ajuns de ani buni la un turneu final important. Ungaria a avut insa puterea sa isi reformeze fotbalul. Vecinii nostri au bagat bani cu carul in centrele de copii si juniori, iar rezultatele au inceput sa apara incet, incet. In acest an, si nu intamplator, selectionata U-19 a Ungariei a invins Romania cu 3-0. Uitati-va la numarul jucatorilor maghiari prezenti in campionatele din Anglia si comparati-l cu cel al fotbalistilor romani care activeaza acolo. Diferenta este socanta si reprezinta un indiciu de luat in seama despre ce se intampla la noi.
Nationala Romaniei este imaginea sistemului care intretine acest sport. Nu mai exista timp pentru lamentari si nici pentru decizii pompieristice, peste noapte, deoarece rezultatele pe termen scurt ar fi egale cu zero. Sacrificarea a doua, trei campanii de calificare coroborata cu un proiect clar de dezvoltare a centrelor de copii si juniori dar si de reformare a selectiei si pregatirii la acest nivel de varsta poate indrepta lucrurile. Cel putin teoretic. Altfel vom ajunge ciuca batailor in Europa si nu numai.