Specialistul

august 16, 2010 in Fotbal

La inceput de sezon am spus despre Ioan Andone ca este un reformator. Cred ca Dinamo se vede si se simte asta. Dupa derby-ul nebun cu Rapid i-as spune „specialistul revenirilor”. Andone incepe sa puna pe picioare un alt… Dinamo mizand foarte mult de factorul mental, pe dorinta de afirmare a unor jucatori, gen Liviu Ganea. Pentru Ioan Andone determinarea conteaza enorm. Exact ce i-a lipsit lui Dinamo in ultimele sezoane…

Rar mi-a fost dat sa vad un meci cu doua echipe oscilind asa de puternic intre doua extreme. Jocul excelent afisat de Rapid, in prima repriza, parea suficient. La pauza am vorbit cu o rapidista adevarata, Irina, care era la meci. Am sunat-o sa ii laud favoritii dar m-a oprit brusc: „Sa mai asteptam Nicusor, rabdare…”. „Ce rabdare?”, ma intrebam un pic nedumerit. Nu credeam ca Rapid poate scapa victoria!
Adevarul este ca Andone face parte din categoria meseriasilor adevarati. Omul stie bine ce si cum sa faca astfel incat echipa sa castige in situatii dificile precum cea de duminica seara. La Tg. Jiu a scos un 2-2 cand putini mai credeau in asa ceva. Cu Rapid a reusit o victorie cand nici cel mai fanatic suporter dinamovist n-ar fi avut curaj sa parieze, la pauza, pe succesul favoritilor.
Paradoxal, jocul lui Dinamo nu a stralucit desi la final s-a impus cu 3-2. Golurile au fost frumoase, in special cel semnat de Torje, dar nu si jocul. „Ros-albii” au dat insa dovada de caracter. Cred ca aici este micul secret. Si asta pentru ca Ioan Andone stie ce sa le spuna la pauza, stie ce sa schimbe pentru a oferi o alta directie partidei.
Revenirile astea nu merg oricand si oriunde. La Split, cu Hajduk, nu s-a mai intamplat un reviriment pentru ca in fata lui Dinamo se afla o formatie robusta si tenace. In campionatul nostru suficienta este boala grea, iar la acest capitol Rapid ne-a oferit numeroase exemple negative.
Cu o constanta a jocului mai lunga ca timp si la nivelul aratat in repriza a doua cu Rapid, Dinamo poate emite pretentii. Deja a castigat un derby dar Andone mai are de munca. Apararea continua sa gafeze parca iresponsabil. Stiti vorba aceea: „ulciorul nu merge de multe ori la apa”. Imi ramane insa in minte imaginea cu antrenorul Rapidului, Marius Sumudica, la 3-2, care isi privea ceasul inmarmurit. In niciun sfert de ora a pierdut derby-ul. „Specialistul” si-a facut, din nou, datoria!