Victorie minima, retur deschis

august 19, 2010 in Fotbal

Daca ne luam dupa ocazii, Steaua-Grasshopper a fost un meci de „care pe care”. Latovlevici a ratat ocaziile mari din prima repriza trecandu-si in cont si o bara. Dupa pauza, Tatarusanu a inchis poarta, iar Bogdan Stancu a inventat, din senin, un eurogol care a dat Stelei gura de oxigen de care avea nevoie inaintea returului de la Zurich. O victorie minima pentru un retur care se anunta incins. Publicul ramane insa marele castig al serii.

Steaua lui Ilie Dumitrescu incepe sa semene cu echipa pe care si-o doresc fanii dar mai ales patronul Gigi Becali. Stilul promovat de catre Victor Piturca, cu posesie, pase din prima atingere si viteza este preferat si de antrenorul Dumitrescu. Un fel de continuitate care trebuia aratata si in afara Ligii 1. Grasshopper a fost adversarul ideal pentru ca nu s-a inchis nebuneste si a incercat sa joace fotbal.
Atmosfera din Ghencea a fost ideala pentru debutul Stelei in play-off-ul Ligii Europa. Suporterii, veniti in numar mare, au fost langa echipa cum n-au mai facut-o de multa vreme. Asta i-a impins pe „ros-albastrii” catre careul elvetienilor, parca din inertie, insa lipsa unei constante in joc si ghinionul au pastrat remiza pana la pauza.
Multi s-au speriat de raidurile elvetienilor. Meciul se indrepta spre un „sah etern”. Noroc cu Bogdan Stancu. „Motanul” a reusit, din senin, un gol fabulos care a tras linie dupa primul tur. Avantaj mic dar sperante mari. Dupa multa vreme am vazut lume fericita in Ghencea semn ca relatia suporteri-echipa revine la normal. La capitolul asta meritul lui Piturca este incontestabil. Fanii au creat o galerie ca in vremurile bune. Stadionul a redevenit, cu adevarat, cel de-al 12-lea jucator.
Nu am inteles insa huiduielile adresate lui Banel Nicolita in momentul in care a fost inlocuit. Merita oare asa ceva? „Jardel” este autorul golului care a calificat Steaua in semifinala acestei competitii (sezonul 2005-2006). Cu certitudine, cea mai mare performanta din ultimii 20 de ani in fotbalul romanesc!
Ilie Dumitrescu are nevoie de timp ca sa poata arata ce stie. Cariera de jucator si performantele realizate ii permit sa vina cu o astfel de pretentie. Suporterii par sa fii inteles desi la meciul cu Branesti s-au plasat pe pozitii ireconciliabile. Nu toti, doar o parte dintre ei. Si din acest motiv victoria de joi seara a picat la fix!

P.S. Seara destul de trista. Unirea Urziceni a fost umilita de Hajduk Split si probabil va parasi Europa League pe usa din dos. Poate si fotbalul daca ne uitam la criza financiara de proportii in care a ajuns clubul ialomitean.
Vaslui a scos acasa un 0-0 chinuit cu Lille. Pana la retur acest scor va intretine sperantele. Nimic mai mult. Cea mai ofensiva echipa din Franta are prima sansa la calificare. In mod normal. Dar mai stii?
Poli a pierdut previzibil, cu City. Banatenii isi cam i-au adio de la calificare dar macar se vor consola cu ideea ca in retur joaca pe terenul unui club mare.
Ma tem ca se va alege praful. Steaua are sanse insa la Zurich va avea viata grea. Din nou singura in Europa? Tot ce se poate!