Dar Piti raspunse-ndepartandu-se: -Taci.

august 9, 2010 in Fotbal

Versul pe post de titlu este adaptat situatiei din Ghencea dupa un altul dintr-o poezie celebra, „Mistretul cu colti de argint”, de Stefan Augustin-Doinas si poate descrie momentul de la care a pornit scandalul dintre Victor Piturca si Gigi Becali. Daca „Printul” din poezia lui Doinas se-ntoarce, Piturca pleaca. Concret, miza o reprezinta garantia de 20 de milioane de euro ceruta de Piti, daca patronul Stelei ar fi continuat sa mai dea declaratii care sa faca rau echipei sau sa intarate suporterii. La ora cand scriu aceste randuri nu mai este nevoie de asa ceva, Victor Piturca preferand sa renunte la Steaua.

Pe Piturca l-au deranjat declaratiile lui Gigi Becali de dupa meciul cu Universitatea Craiova. Pe undeva are dreptate, pe undeva nu. Patronul Stelei are gura-bogata si a pierdut mult din cauza asta. Mai ales cand trambita in stanga si-n dreapta ca trebuie sa ia campionatul prin orice mijloace. Cred insa ca momentul derulat in fata tribunei oficiale, dupa meciul cu „Stiinta”, nu s-ar fi consumat in toata „spledoarea” lui daca in jurul finantatorului din Ghencea nu se strangea o ceata de cateva zeci de suporteri. Acestia, aflati in zona, au dat buzna sa il aclame pentru declaratii si sa il apalude atunci cand i-a salutat de pe „Maybach”. Nea Gigi in sus, nea Gigi in jos. Si uite ce a iesit…
Concret, cearta cu Piturca a pornit de aici. Sunt convins de asta pentru ca dupa cateva zile managerul general al Stelei, mai exact fostul manager, i-a cerut lui Becali garantii scrise in contract prin care sa incaseze o suma ametitoare daca finantatorul continua sa se lanseze in declaratii publice pe la televiziuni si nu numai. Pretul tacerii: 20 de milioane de euro sau echivalentul in terenuri.
Nu trebuie sa ne grabim cu verdictele. E foarte usor sa-l punem pe Gigi Becali la zid si sa aruncam cu noroi in el. Da bine pentru tiraj si rating. In plan pur sportiv este normal si moral ca un antrenor sa-si lase echipa inaintea unei confruntari importante? Ma refer la partida de la Brasov cand Piturca inca era, cel putin la nivel declarativ, antrenorul Stelei. Referitor la clauza celor 20 de milioane de euro, din punct de vedere moral mi se pare anormala. Un fel de „taxa a tacerii”. Totusi, aici il inteleg pe Piturca. De multi ani, Gigi Becali exagereaza la greu atunci cand vine vorba despre interesele Stelei. Or, la astfel de exagerari n-ai cum sa raspunzi decat tot cu exagerari. Din aceasta perspectiva si clauza ceruta de Piti este o exagerare. Mare de tot.
Cine pierde? Bineinteles ca Steaua. Sa schimbi antrenorul dupa trei etape de campionat, probabil si o mare parte din staff-ul tehnic si cel administrativ este echivalent cu ratarea obiectivelor inainte sa apuci sa te bati pentru ele. Altfel, ma tem ca socul resimtit de echipa in urma plecarii lui Piturca este mult mai mare decat il estimeaza Gigi Becali.
Daca ne luam dupa reteta ultimilor ani concluzia ar fi ca performanta nu mai face casa buna cu… Steaua. Asta ar trebui sa-l puna pe ganduri pe domnul Becali. Dorinta de a avea gura sloboda il costa enorm. Piti reusise sa inchida razboiul cu fanii si sa redea Stelei stilul de joc de altadata, cu pase din prima si posesie.
Problema era alta. Dupa doua etape de campionat, atentia mass-mediei si a iubitorilor de fotbal s-a indreptat, logic, catre Victor Piturca, Emerich Jenei sau Viorel Paunescu. Catre altceva, catre altcineva, catre orice dar nu spre Gigi Becali. Asta cred ca a fost picatura care a umplut paharul. Pana la meciul cu Craiova, patronul Stelei fusese destul de rezervat in declaratii. Gigi Becali n-a mai rezistat si a iesit la rampa. Dar Piti raspunse-ndepartandu-se: -Taci.