Naționala, fără orizont

noiembrie 12, 2011 in Națională

Raț și-a pus mâinile în cap! Are motive...

Noroc cu arbitrul că altfel o furam rău de tot la Liege. Belgia făcea scor cu noi dacă „fluierașul” nu le refuza gazdelor noastre un gol perfect valabil, în prima repriză, și un penalty clar în ultimele secunde ale întâlnirii. Marea problemă este însă jocul. La viteză am rămas în urmă față de ceea ce se joacă astăzi în lumea bună, iar la calitate suntem mediocri. Belgia ne-a făcut una cu pământul în prima repriză. Lipsa de valoare a unor jucători explică rezultatul însă nu oferă soluții. Concluzia este că bâjbâim în ceață. Nimic cert și concret!

Dincolo de simpatia firească pe care trebuie s-o arătăm naționalei României există o la fel de firească teamă pentru viitor. Meciul cu Belgia a tras un semnal de alarmă serios, iar cel cu Grecia, de miercuri, va confirma probabil aceste temeri. Selecționerul Victor Pițurcă nu prea mai are cu ce și din ce să încropească o echipă puternică. De voie, de nevoie Piți este silit să facă din nimic, ca să nu spun altfel, bici.
Mental și fizic suntem tot mai departea de lumea bună a fotbalului. Belgia s-a urcat peste noi din prima secundă reușind faze strălucitoare. Pe banda dreaptă a fost vraiște. Luchin, Chiricheș și Cociș fiind mai degrabă „jaloane” de antrenament. Cociș a avut și mai mult ghinion marcând în propria poartă. Dar nu au fost ei cei schimbați…
Prestația umilitoare din primul mitan s-a mai îndulcit un pic după pauză. Stancu, Varga și Costin Lăzăr au rămas la cabine. Tănase, Torje și Mazilu au mai înviorat un pic atmosfera. Nu mult dar au făcut-o. Am văzut pase mai bune, tupeu și pericol la poarta belgiană. Ba chiar gol, cu Daniel Niculae pe post de finalizator. Și totuși prea puțin. Cu două minute înainte de final Raț a ratat, cu seninătate, un penalty. Un fundaș nu bate 11 metri în astfel de situații-limită dar e treaba lor. O lege nescrisă a fotbalului ignorată de Pițurcă sau de jucători. N-am de unde să știu.
O spun cu toată răspunderea: naționala intră într-un lung con de umbră dacă Victor Pițurcă nu schimbă ceva. Pregătirea fizică este esențială în condiția absenței unor valori gen Hagi sau Mutu. Nu ne putem baza decât pe forța grupului și a jocului colectiv. Ca să reușim așa ceva avem nevoie de o pregătire fizică impecabilă.
Și mental avem probleme serioase. Ca la mai toate jocurile de echipă. „Tricolorii” și-au pierdut busola din primele secunde ale amicalului. Nepermis de repede și inexplicabil. Doar era un joc-test, nu unul de calificare. Din păcate aici nu prea avem ce face. Totutl vine de jos, din școală, din perioada junioratului. Aici e nevoie urgent să se schimbe ceva însă mă tem că lucrurile vor trena multă vreme de acum încolo.
Promovarea jucatorilor autohtoni în campionat este o altă direcție de urmat. Nu mai există valoare pentru că nu mai au unde să joace. Străinii au invadat Liga 1, iar mulți dintre ei doar cu numele. Problema este că antrenorii au încredere în ei. Mai pe direct, „stranierii” nu pun botul la șpagă.
În aceste condiții la ce să ne așteptăm? Tare sunt curios marți, contra Greciei, ce prestație vor avea „tricolorii”. Indiferent de scor problemele prezentate mai sus se cer rezolvate cât mai repede. Dacă nu, vom vedea doar la televizor multe turnee finale de mondiale sau europene!