Exemplul Bute

noiembrie 6, 2011 in Box

„Mister KO”, neînvins în 30 de meciuri. Uluitor!

Mai merită să vorbim despre fotbal? Măcar azi, nu! Sportul a dat mai mereu modele pozitive care să îi provoace pe tineri la mai mult. Lucian Bute (foto – dreapta) este unul dintre aceste modele. A pornit de la zero, a pus capul în pământ, a tras de el cât a putut. Modest, perseverent, încrezător în talentul său. Și a ajuns un mare campion la box. Bute și-a apărat pentru a noua oară consecutiv, la supermijlocie (versiunea IBF), „Centura cu Diamante”. Gloria a atins-o dar urmează adevărata ascensiune pe Everest: America!

Plecat din comuna Pechea (județul Galați) să facă bani și carieră, Lucian Bute a ajuns în elita boxului mondial. Dacă mă uit la isteria pe care o creează fanii săi înaintea și în timpul meciurilor cred că la acest capitol Bute poate concura cu „stăpânii” de la categoria grea, Vladimir și Vitali Klitschko, sau cu senzaționalul Manny Pacquaio. Sala „Pepsi Colisee”, din Quebec (Canada), plină până la refuz, a vibrat din temelii când „Mister KO” a urcat în ring pentru meciul cu Glen Johnson.
Victoria în fața veteranului Johnson este clară, cu decizie în unanimitate a arbitrilor. Nu asta este însă cel mai important ci faptul că meciul a fost văzut de sute de mii de telespectatori din Statele Unite. Bute a boxat inteligent, a lovit puternic și a lansat o întrebare spectaculoasă căutată cu lupa de televiziunile americane: cine îl poate învinge pe Bute?
Se spune că un pugilist a atins apogeul doar dacă se luptă în Statele Unite cu nume grele și foarte cunoscute pe micul ecran. Bute a atins borna 30 fără să cunoască înfrângerea la profesionism. Victoria în fața lui Glen Johnson i-a deschis însă poarta Americii. În acest moment se vorbește tot mai mult despre o confruntare de zile mari cu câștigătorul turneului „Super Six” care va fi stabilit pe 17 decembrie în meciul dintre Andre Ward și Carl Froch.
Sunt convins că Lucian Bute va confirma în continuare. La fel de bine trebuie să ne așteptăm că, mai devreme sau mai târziu, va veni și înfrângerea. Important este ca „Mister KO” să nu își schimbe atitudinea față de performanță. Are calități care l-au împins aici, sus, în vârful piramidei, iar pe lânga asta i-au mai adus și o căruță cu bani. O dovadă de tenacitate eficientă care ar trebui multiplicată de tinerii noștri indiferent de domeniul de activitate.
Cred cu tărie în efectul mobilizator al exemplelor pozitive. A cam venit vremea să renunțăm la mediocritate sau la jumătățile de măsură. Nu mai e loc pentru așa ceva. Lucian Bute este o dovadă că se poate. A boxat accidentat și tot a câștigat. Mesajul ar fi că în viață cel mai important este să vrei, să îți dorești cu adevărat să fii cel mai bun. Exemplul Bute, o lecție care ar trebui să se predea la orice oră de sport din școală!