Naționala adormită

martie 23, 2013 in CM 2014 - Brazilia

Golul lui Alex Chipciu, cu Ungaria, ține România în cursa pentru barajul CM 2014. Cu ocazia asta, Chipciu și-a câștigat postul de titular în confruntarea cu Olanda!

Golul lui Alex Chipciu, cu Ungaria, ține România în cursa pentru barajul CM 2014. Cu ocazia asta, Chipciu și-a câștigat postul de titular în confruntarea cu Olanda!

Un 2-2 miraculos. Chipciu a salvat România și pe selecționerul Victor Pițurcă. Naționala a alergat cu limba scoasă pentru acest egal după un meci în care a dormit pe teren. Nu am avut viteză în benzi pentru că Adi Popa și Chipciu au privit meciul de pe banca de rezerve. Nu am avut fundași laterali de meserie care să ajute atacul, Ștefan Radu și Tamaș fiind mai degrabă fundași centrali. În plus, unii dintre jucători nu au evoluat acolo unde o fac la club. Cum ar fi Mutu, vădit incomodat în postura de vârf împins. Un joc prost terminat, norocos, cu un rezultat foarte bun pentru noi. Putea fi și mai rău. Urmează Olanda. Propuneri pentru Piți: să-l cheme pe Latovlevici, iar Popa, Rusescu și Chipciu, titulari. Doar așa mai avem o speranță cu „batavii”!

De ce n-am bătut Ungaria? Prima explicație este că echipa națională n-a mai avut viteză. Mai ales în benzi. Exact ceea ce se cere ca să dai peste cap o formație robustă, cu fundași masivi dar greoi. Incredibilă situație dacă ne gândim că pe banca de rezerve au tremurat de frig „viteziștii” Adi Popa și Chipciu.
Fundașii laterali, Ștefan Radu și Tamaș au rămas și ei corigenți la testul de viteză, stilul lor semănând mai degrabă cu cel al „centralilor”. Sunt convins că Latovlevici și Râpă ar fi pus mari probleme defensivei maghiare și ar fi ajutat mai mult în ofensivă.
A doua explicație pentru acest 2-2 cu bulan vizează așezarea unor jucători în teren. O selecționată înseamnă o echipă în care fiecare titular evoluează pe postul unde dă randament la club. Bogdan Stancu, autorul unor ratări memorabile, joacă vârf împins la Orduspor, în Turcia, iar cu Ungaria a jucat în flancul stâng. La Ajaccio (Franța), Adi Mutu evoluează într-o zonă din linia a doua și vine de acolo la gol. Cu ungurii, Mutu a fost vârf împins, decarul României fiind surprins de multe ori în offside, ori cu un pas în urma fazei.
A treia explicație pentru rezultatul de la Budapesta vizează titularizarea unor jucători care sunt „rezerve de lux” la cluburile lor. Grozav și Tamaș sunt exemplele care dor. Cei doi au mai mișcat câte ceva însă lipsa meciurilor întregi s-a văzut de la o poștă. Mă miră această situație știind că Pițurcă are un criteriu de selecție pe care-l pomenește mereu: jucătorul convocat trebuie să fie titular la echipa de club și mereu în formă!
Vom vedea ce va fi în Olanda. Se impun totuși căteva schimbări. Latovlevici să fie chemat în Olanda. Băiatul s-a antrenat, nu se pune problema de neadaptare pe postul de fundaș stânga. Adi Popa și Chipciu titularizați pe benzi, iar Rusescu să joace vârf împins, cu Mutu pe post de servant din linia a doua.
Despre altele, după jocul cu Olanda!