Naţionala a ajuns de râs!

iunie 12, 2011 in Națională

România, cu capul în pământ!

Suntem în grupa a patra valorică. Iresponsabilitatea cu care a fost tratat turneul din America de Sud s-a transformat într-un verdict fatal pentru viitorul naţionalei. După Brazilia, şi Paraguay ne-a dat peste bot. Sud-americanii au taxat dur prostia de a ne duce acolo fără jucătorii importanţi. Un cartonaş roşu pentru Federaţie, incapabilă să tempereze ifosele de vedetă şi apucăturile de şmecheri ale unor fotbalişti care pun pe primul loc interesul personal.

Dacă de la Euro 2012 aproape că ne-am luat gândul cred că vom face cu mâna şi Mondialului din 2014, din Brazilia. Naţionala a mai făcut un meci prost, cu Paraguay (0-2). O evoluţie modestă şi la întâmplare a „tricolorilor” pe „Defensores del Chaco”. Elevii lui Ştefan Iovan, selecţioner de… conjunctură după plecarea lui Răzvan Lucescu, n-au legat două pase fiind depăşiţi la toate capitolele. Asta deşi ştiau că o victorie ne plasează în grupa a treia valorică pentru tragerea la sorţi. Acum vom avea parte de adversari mai dificili, deci şanse mai mici de a ajunge la turneul final din 2014.
De ce s-a ajuns aici? Pe primul loc aş pune lipsa de seriozitate afişată de Federaţia Română de Fotbal (FRF) în pregătirea acestui miniturneu. Mai ales dacă se ştia cât poate valora o victorie contra Paraguayului. Mutu, Raţ, Săpunaru sau Tamaş nu au făcut deplasarea. Dacă sunt mai importante vacanţele lor decât echipa naţională e clar că am ajuns de tot râsul. Lipsă de profesionalism şi respect. Şi la jucători şi la cei care le-au permis să îşi vadă de treburile lor în loc să încerce victorii care să ne aducă o poziţionare avantajoasă în premilinariile CM 2014.
În cazul lui Gabi Tamaş cei de la „Libertatea” spun că „n-a prins avionul spre Brazilia din cauza unei petreceri prelungite”. Dacă este aşa atunci e foarte grav. Să nu uităm că Tamaş a mai fost autorul unor astfel de momente penibile. În aceste secunde de supărare îmi vin în minte imaginile când Tamaş, „acompaniat” de Lobonţ, au început să înjure şi au aruncat cu pietre în jurnaliştii care îi însoţeau la plimbarea dinaintea startului în campania de calificare la CM 2010. Şi de ce mai este chemat la naţională?
Revin la turneul din America de Sud. Am pierdut două partide de pregătire fără ca măcar să arătăm ceva. Viitorul este negru. Ca joc, ca responsabilitate, ca implicare. Ştiu că este dificl să recuperezi rapid o diferenţă de fus orar de circa şase ore însă când este vorba despre echipa naţională trebuie să joci şi dacă te dai jos din pat la trei dimineaţa!
Adevărul doare dar e musai să fie spus: naţionala a ajuns de râs! O reconstrucţie trebuie demarată rapid. Pe principii sănătoase şi fără jucătorii cărora le ard călcâiele după soare, mare şi fete frumoase. Ori respectă echipa naţională, ori renunţă la ea!