Hagi, mai diplomat…

iunie 10, 2011 in Națională

Gică Hagi

„Nu-mi place să iau o echipă din mers”, au fost vorbele rostite de Gică Hagi după întâlnirea, de ieri, cu Mircea Sandu. „Regele” nu se mai grăbeşte semn că a învăţat multe din eşecurile anterioare ca antrenor. Majoritatea lor s-au datorat lipsei de inspiraţie în alegerea momentului optim pentru a merge la o echipă sau alta. Hagi vrea un proiect care să înceapâ după preliminariile lui Euro 2012, cu o durată de patru ani, iar ca obiectiv: calificarea la Euro 2016!

În viaţă e bine să înveţi din eşecuri. Nu totul este roz şi merge de la sine. Asta s-a confirmat în cariera de antrenor a marelui Gică Hagi. Că a fost vorba despre naţionala României (2001), Bursaspor (2003), Galatasaray Istanbul (2004), Politehnica Timişoara (2006), Steaua (2007) şi din nou Galatasaray (2010) pot spune că „Regele” a ales greşit momentul când a decis să antreneze aceste formaţii. Este principala explicaţie a rezultatelor proaste. După care vine şi ghinionul.
Deşi a lăsat impresia că îşi doreşte cu orice preţ prezenţa pe banca tehnică a naţionalei, Hagi nu se mai grăbeşte. Aşa şi trebuie. Dacă semnează acum o posibilă ratare a calificării la Euro 2012 va arunca o parte din vină asupra lui. Ori a risca aşa ceva poate echivala cu finalul carierei sale de antrenor. Definitiv şi irevocabil!
Ce le cere „Regele”? Chestii de bun-simţ. Logice. Hagi se bagă la naţională doar din 2012, după finalul actualelor preliminarii pentru Europene. Vrea un proiect nou, de reconstrucţie a primei reprezentative, fără să i forţeze mâna cu o calificare la Mondialul găzduit de Brazilia, în 2014. „Regele” vrea să ducă România la turneul final al Euro 2016. Un obiectiv de atins dacă ne gândim că în faza finală vor fi prezente 24 de echipe, cu opt mai mult decât în prezent.
Până la urmă trebuie să aşteptăm ziua de 13 iunie. Luni expiră termenul dat de Mircea Sandu pentru a afla de la Hagi şi Iordănescu: ori e laie sau bălaie? Mai ştii ce se întâmplă până atunci? Provocarea este mare şi tot ce s-a discutat pe acest subiect poate să fie dat peste cap. Dacă România ajunge la Euro 2012 va fi un miracol şi, mai mult ca sigur, un mandat pentru cel care se va afla pe banca tehnică. Dacă…
Pe de altă parte astăzi se vrea performanţă cât mai repede. Dacă aşteptăm patru ani ne garantează cineva că ajungem la Euro 2016? O dilemă la care trebuie să vină cu un răspuns chiar „Regele”. Semnătura lui Hagi este o promisiune, nu şi o garanţie!