Salvatorul

iunie 14, 2011 in Națională

Piţurcă, chemat să salveze naţionala. Va reuşi?

În acest moment Victor Piţurcă este numele de care se leagă speranţele naţionalei. Ne-a calificat la Euro 2000, apoi la Euro 2008, iar astăzi ar putea primi un mandat pentru Euro 2016. Adevărul este că lui Piţi i se potriveşte postura de selecţioner precum o mănuşă. Cum se zice prin tribună: are stofă! Să vedem însă dacă se înţelege cu Mircea Sandu. În special la… bani! 🙂

Se pare că destinul lui Victor Piţurcă se leagă, o dată la opt ani, de o calificare la Europene. S-a întâmplat asta în anul 2000, apoi în 2008. Povestea are mari şanse să se repete şi în 2016 dacă Piţi acceptă astăzi să preia prima reprezentativă.
Gică Hagi a refuzat această onoare invocând faptul că s-a hotărât să nu mai accepte proiecte în derulare. Aici sunt de acord cu „Regele”. Nu l-am înţeles însă de ce nu a fost de acord cu interimatul unui staff, numit chiar de el, până la finalul actualei campanii pentru Euro 2012. După aceea se putea apuca serios de treabă mai ales că avea obiectivul cerut: calificare la Euro 2016.
Teoretic, Piţurcă nu are rezerve. Chestie de tupeu şi experienţă. O calificare a României la Europenele găzduite de Polonia şi Ucraina ar însemna o performanţă-şoc. Din această perspectivă, Piţi va încerca să readucă numele grele la echipă. Precum Chivu sau Rădoi. Plus Mutu, Marica şi Raţ se formează cvintetul de experienţă care va preda tinerilor, încet şi sigur, centrul de putere al naţionalei.
Piţi este, în acest moment, singura variantă credibilă şi eficientă pentru postul de selecţioner. Un antrenor bun dar care costă destul de mult. Piţurcă ar vrea un salariu anual de circa 600.000 de euro, exact cât a primit la ultimul mandat. Aproape triplu faţă de ce a încasat Răzvan Lucescu. Vorba aceea: „Obrazul subţire cu cheltuială se ţine!”.
Nu va lipsi nici deja celebra clauză de reziliere. Piţi s-a acoperit mereu cu hârtii pentru vreme rea. Sunt convins că îi va cere lui Mircea Sandu un „bilet la ordin” consistent în cazul că va fi demis înainte de 2016. Probabil că mai există şi alte pretenţii pe care le vom afla după întâlnirea celor doi.
Îmi doresc ca la echipa naţională să fie numit cât mai repede un antrenor. Victor Piţurcă are experienţă, cunoaşte foarte bine fotbalul românesc şi poate reforma un sistem care abia se mai ţine pe picioare. Ar fi o revenire pe post de… salvator!